Nazad

Aktuelno

Ministar Osmanović posjetio Manastir u Žitomisliću
24 Sep 2012

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, sa saradnicima, posjetio je danas manastir Žitomislić.

Ministar Osmanović i iguman manastira Danilo Pavlović tom prilikom su potpisali Ugovor o daljoj podršci na obnovi i rekonstrukciji manastira Žitomislić, što je ujedno, kako su istakli, i podrška povratku Srba u dolinu Neretve.
Danilo Pavlović je kazao kako je manastir u proteklom ratu potpuno porušen te da je njegova obnova umnogome završena 2005. godine, kada je i svečano otvoren.

- Ovo je posljednja i za nas veoma značajna faza njegove obnove, a radi se o takozvanom “ novom konaku” , gdje će biti otvoren muzej u kojem će se izložiti sve one umjetnine i vrijednosti koje su sačuvane i koje nisu uništene u toku rata. To su umjetničke slike, ikone, rukopisne knjige, srebreni predmeti, dakle sve ono što je činilo riznicu manastira Žitomislić. Manastir je važna destinacija turista, poklonika, hodočasnika i ovo je prilika da i mi njima možemo na adekvatan način da prezentujemo sve ono što je naša autentična bh. kultura - kazao je Danilo Pavlović.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dodao je Pavlović, pomaže upravo projekt završetka muzeja, što je od velikog značaja za povratničku populaciju Srba, ne samo u Žitomisliću nego i na teritoriji čitavog Mostara i njegove okoline.

Prema riječima ministra Osmanovića, vrijednost potpisanog ugovora je 20 hiljada konvertibilnih maraka, čime će biti riješeno pitanje klimatizacije muzeja, što je, kako je kazao, jako bitno za navedenu vrstu eksponata za koje treba biti ujednačena klima i obezbjeđen poseban način čuvanja.

- Želim da odam priznanje igumanu i svim steštenicima Srpske pravoslavne crkve, koji na određeni način svojim povratkom te rekonstrukcijom i obnovom vjerskih objekata ohrabruju povratak na ovaj prostor, koji je dosta spor. I mi želimo da u skladu s našim mogućnostima učestvujemo u tome, te da ohrabrimo povratak građana srpske nacionalnosti na prostore Hercegovine, kao i na druge prostore Federacije BiH - kazao je Osmanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, ministar je istakao kako nije zadovoljan procentom povratka građana srpske nacionalnosti u dolinu Neretve.

- Povratak je dosta kasno krenuo i čini mi se da ga političke elite nisu dovoljno ohrabrivale. Ovi pomaci koji se čine, prije svega kroz krug Srpske pravoslavne crkve, ukazuju na to da se treba nadati da će i s političke i s vjerske strane biti dovoljno ohrabrivanja da proces povratka bude podržan, a na određeni način i pojačan novim povratnicima. Ono što bi mi željeli je da se i mlađa populacija počne vraćati u jednom značajnijem broju - naglasio je Osmanović.
Inače, manastir Žitomislić predstavlja jedan od najznačajnijih pravoslavnih manastira Hercegovine iz 16. vijeka.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE