Nazad

Aktuelno

Donacija satelitskih i terestričkih prijamnika općinama u FBiH
21 Sep 2012

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je danas izvršena primopredaja satelitskih i terestričkih prijamnika, koji su pribavljeni u okviru realizacije Plana rada Uprave za 2012. godinu. Oprema je namijenjena općinskim službama nadležnim za poslove održavanja premjera i katastra nekretnina. Projektom su obuhvaćene općine Foča-Ustikolina, Hadžići, Kiseljak, Ravno, Sapna, Stolac i Tešanj.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović je istaknuo da je ovo način da se zaokruži već uspješno realizirani projekt uspostave mreže permanentnih stanica - BiHPOS. Prema njegovim riječima, Federalna uprava će u idućem razdoblju putem donatorskih sredstava nastojati osigurati dovoljan broj GNSS prijamnika, čime bi se omogućilo da većina katastarskih ureda u FBiH bude opremljena najnovijom opremom, a sve u cilju što točnijih i kvalitetnijih terenskih mjerenja, kao i ažurnijih katastarskih podataka.

Načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović je istaknuo zadovoljstvo i zahvalnost za donaciju koju je Uprava osigurala za katastarsku službu ove općine. Od strane predstavnika ostalih općina koje su obuhvaćene ovom donacijom, također je istaknuta zahvalnost i potpora budućim projektima ovog tipa.

Satelitski prijamnici su namijenjeni za rad u mreži permanentnih stanica, a predstavljaju najmodernije dostignuće tehnologije u ovoj oblasti. Točnost koju instrumenti uz pomoć mrežnih korekcija dostižu je ispod dva centimetra. Radi što efikasnije primjene geodetskih instrumenata, izvršit će se i obuka osoblja koje će ih koristiti, a osigurana je i tehnička potpora u razdoblju od dvije godine.

Dobavljač opreme - „Geocom“ d.o.o. Sarajevo - po potrebi će biti dostupan za pružanje dodatne pomoći.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE