Nazad

Aktuelno

Tekstilci “Borca” iz Travnika, Zenice i Banovića razgovarali s premijerom Nikšićem
14 Sep 2012

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhret Fazlić, razgovarali su danas u Sarajevu s rukovodstvima i sindikalcima konfekcije “Borac” iz Travnika, Banovića i Zenice.

Analizirano je trenutačno stanje, te razgovarano o mogućim koracima koje treba poduzeti kako bi se našlo najbrže i najpovoljnije rješenje za ove tvornice konfekcije.

Ocijenjeno je da je, zahvaljujući urađenom programu oporavka, u najpovoljnijoj poziciji travnički “Borac” kojeg je, na posljednjoj sjednici, Vlada FBiH uvrstila na popis gospodarskih društava u kojima ovlasti temeljem sudjelovanja državnog kapitala ima FBiH.

Najteža situacija je u “Borcu” iz Zenice, u kojem je bivša stečajna upraviteljica rasprodala sve tvorničke strojeve i time izravno ugrozila egzistenciju poduzeća i svih uposlenih. Premijer Nikšić je predložio da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pokušaju, u kontaktima s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, naći soluciju, prije svega za uposlene koji žive u teškom materijalnom stanju.

Kada je riječ o banovićkom “Borcu”, najveći problem je što je 70 posto strojeva otišlo na namirenje potraživanja po tužbama koje su pokrenuli i na sudu dobili uposlenici. No, ocjena je kako se i s 30 posto preostalih strojeva, te pedesetak uposlenih, može pokrenuti proizvodnja, barem u manjem opsegu. Naravno, nužno je, prije toga, detaljno analizirati stanje u kojem se nalazi banovićka konfekcija, te napraviti realan program izlaska iz problema. U ovome će “Borcu” iz Banovića pomoć pružiti i Federalna vlada, nadležno ministarstvo, Agencija za privatizaciju u FBiH, ali i stručnjaci travničkog “Borca”.

Također, treba utvrditi i imovinu koju je nekadašnja Konfekcija “Borac” iz Travnika imala u bivšim jugoslavenskim republikama.

Prema riječima federalnog premijera, bitno je i utvrditi odgovornost za stanje u kojem su se našli travnički, zenički i banovićki tekstilci, te poduzeti sve zakonom propisane mjere.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE