Nazad

Aktuelno

Pismo podrške otpuštenih radnika Radiotelevizije Mostar premijeru Nikšiću
06 Sep 2012

Na društvenoj mreži „Facebook“ pokrenuta je grupa pod nazivom „Vratimo RTM Mostaru“. Tu grupu pokrenuli su bivši, otpušteni radnici nekadašnje Radiotelevizije Mostar (RTM) koji su, tim putem, uputili i otvoreno pismo podrške premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću.

Prije nekoliko dana federalni premijer Nikšić oglasio se priopćenjem za javnost u kojemu stoji kako su mu se neki radnici današnje „TV1“ žalili da im se, uz ostalo, ne uplaćuju doprinosi na plaće, nakon čega je uslijedio odgovor iz te TV-kuće u kojem se navodi da su neki novinari zbog „neprofesionalizma i neznanja napustili TV1“.

Tim povodom, grupa bivših radnika RTM-a obratila se premijeru Nikšiću otvorenim pismom, u kojem se kaže:

„Mi, otpušteni i obespravljeni radnici kompanije RTM-TV1, želimo Vam ovim dopisom iskazati našu punu podršku u Vašim nastojanjima da se ispitaju sve ozbiljne indicije o sumnjivim poslovima pod krovom navedene medijske kuće.

Nažalost, problemi koje ste ispravno detektovali u nedavnom saopštenju za javnost, samo su vrh ledenog brijega problema, koji se već godinama gomilaju i koji su doveli do otpuštanja velikog broja radnika, promjene vlasničke strukture, ali i uređivačke politike.

Već skoro godinu dana, mi - nepravedno otpušteni radnici - nastojimo javnosti ukazati na cijeli niz počinjenih nezakonitosti u procesu tzv. reorganizacije kompanije i njene dokapitalizacije. Naglašavamo da su novinari, tehničko i drugo osoblje otpuštani po tzv. ‘ubrzanom postupku’ i uz višestruko kršenje zakona i internih pravila same kuće. Nama nikada nije prezentovan plan otpuštanja radnika, nije nam poznata nikakva nova sistematizacija radnih mjesta, a i razlozi zbog kojih su raskidani ugovori o radu su kontradiktorni i najblaže rečeni zbunjujući.

Osim toga, radnici su - tek nakon što su im uručeni otkazi - saznali da rukovodstvo RTM-TV1 godinama nije uplaćivalo zakonom obavezne doprinose, a velikoj većini radnika nije isplaćeno i po nekoliko mjesečnih ličnih dohodaka. Platne liste kompanije, za vrijeme našeg angažmana, nikada nisu postojale, niti su davane na uvid prilikom isplate ličnih dohodaka, dok je sasvim ‘normalna’ praksa bila isplata plata u kešu.

Međutim, ovo čak nije ni najveći problem u funkcionisanju kompanije RTM-TV1. Naime, radnicima - koji su velikim dijelom ujedno i dioničari - na skupštinama društva su obećavani ‘kule i gradovi’, govorilo se o novim velikim ulaganjima, poboljšanju radnih uslova, rješavanju dugovanja - kako firme, tako i prema radnicima. Od svega toga, radnici su samo na kraju dobili otkaze, a novo rukovodstvo je - bez trunke oklijevanja - ugasilo Radioteleviziju Mostar, koja je godinama izvještavala o zbivanjima u Mostaru i regiji, te bila jedan od najpopularnijih medija.

Što se tiče medijskih istupa sadašnjeg rukovodstva kompanije RTM-TV1, prema kojima su oni navodno otpuštali nesposobne i neprofesionalne, moramo istaći da se radi o najgrubljoj laži i teško svarljivoj dezinformaciji. Iz samo njima poznatih razloga, na ulicu su poslali ljude sa dugododišnjim iskustvom u medijskom biznisu: urednike, nagrađivane novinare, međunarodne medijske trenere, dobitnike priznjanja na prestižnim festivalima, dopisnike velikih svjetskih medija i one koji su - na kraju krajeva - svojim radom stvorili tu medijsku kuću.

Da se rukovodstvo TV1 vodilo profesionalnim standardima, onda sigurno ne bi iskusne i provjerene radnike zamijenilo kadrovima srednjoškolske orijentacije ili pak onima koji su svoje prve novinarske poslove obavljali ni manje ni više nego na uredničkim pozicijama. Stvarna pozadina otpuštanja velikog broja radnika je prije svega posljedica potpuno pogrešno postavljenih ciljeva kompanije i realnih mogućnosti, ali i nastojanja da se iz ovog medija istisnu svi oni koji drugačije misle i koji insistiraju na poštivanju profesionalnih standarda.

Želimo Vas obavijestiti da su otpušteni radnici, zbog svega navedenog, pokrenuli veliki broj radnih sporova pred nadležnim sudovima u Mostaru i Sarajevu.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE