Nazad

Aktuelno

Počinje postavljanje vibracionih traka u blizini škola
03 Sep 2012

                                                  

Akcija povećanja sigurnosti saobraćaja u blizini obrazovnih ustanova i projekta “Smirivanje saobraćaja” promovirani su danas, na prvi dan školske 2012/2013. godine, tokom posjete ministara saobraćaja i obrazovanja, nauke i mladih KS Harisa Lulića i Fahrudina Oručevića, te federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića Osnovnoj školi “Edhem Mulabdić”. 

Riječ je aktivnostima koje podrazumijevaju obnavljanje postojećih i postavljanje novih posebnih objekata na cestima u blizini škola radi smanjenja brzine kretanja vozila, a koje je u okviru akcije „Smirivanja saobraćaja“ pripremilo Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. U blizini školskih objekata planirano je postavljanje zvučnih traka, koje pri prijelazu vozila proizvode tihe vibracije, te na taj način upozoravaju vozače na vožnju po uspostavljenom ograničenju brzine kretanja.

Ova mjera preduzima se radi povećanja bezbjednosti učenika u saobraćaju, a zvučnim trakama bi se skretala pažnja vozačima da se nalaze u zoni škole gdje je ograničenje brzine. Inače, osnovni cilj akcije „Smirivanja saobraćaja“ je zaštititi najmlađe učesnike u saobraćaju i obezbijediti im siguran put do škole. Planirano je da akcija bude realizirana u narednih 45 dana, a za prvu fazu implementacije Ministarstvo saobraćaja KS osiguralo je neophodna sredstva.

- Kako bismo učenicima u našem kantonu zaželjeli sretan polazak u novu školsku godinu, odlučili smo obznaniti i početak realizacije ovog životno značajnog projekta, jer je njihova sigurnost prioritet svih nas, pa i ministarstva na čijem sam čelu - istakao je ministar Lulić, te dodao da očekuje da će ovaj projekt u daljim fazama podržati i općinski nivoi vlasti.

Ovom prilikom razgovarano je i o tretiranju segmenta saobraćajne kulture u nastavnom planu i programu u okviru predmeta Tehnička kultura. Ministar Lulić je kazao da će eksperti iz oblasti saobraćaja držati predavanja o ovoj tematici u svim osnovnim školama na području KS.

- Izuzetno sam sretna što projekt postavljanja ‘ležećih policajaca’ i vibracionih traka počinje od naše škole. Prioritet je da djecu koja idu u područnu školu na Bistriku zaštitimo, jer je škola u blizini  frekventne saobraćajnice - naglasila je direktorica Aida Omesoftić, te iskazala spremnost da ova škola bude prva u kojoj će saobraćajni stručnjaci održati predavanja.

Bilo je riječi i o novom sistemu udžbeničke politike i o upotrebi jednog udžbenika za jedan predmet, čime je stvorena mogućnost da više generacija koristi iste udžbenike. Ministar Mašić je informisao sve prisutne i o bitno smanjenim cijenama udžbenika, ali i o projektu besplatnih udžbenika za sve prvačiće u FBiH.

- Naša namjera je da u budućnosti osiguramo besplatne udžbenike za što veći broj učenika, posebno onih u nižim razredima, kao i za sve one koji se nalaze u stanju socijalne potrebe - kazao je ministar Mašić, ističe se u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.  

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE