Nazad

Aktuelno

Federalni ministar Damir Mašić u dvodnevnoj službenoj posjeti USK
30 Sep 2011

Federalni ministar obrazovanja i nauke DamirMašić boravio je u dvodnevnoj službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Tokom posjete sastao se sa kantonalnim premijerom Hamdijom Lipovačom i ministrom obrazovanja Dariom Jurićem. Tema razgovora bila je stanje u obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona, koje se prema riječima ministra Mašića, po problemima ne razlikuje od ostalih kantona ili nivoa cijele Federacije BiH. Ministar Mašić posebno je istakao odličnu saradnju sa Vladom Unsko-sanskog kantona i ministarstvom obrazovanja u dosadašnjem periodu, što stvara realne pretpostavke da se na polju obrazovanja u ovom kantonu naprave ozbiljni pomaci u pozitivnom smjeru.

Federalni ministar se sastao i sa općinskim načelnikom Albinom Muslićem, sa kojim je razgovarao o mogućnostima razvoja školstva i provedbi reformi koje bi unaprijedile uslove u ovoj oblasti. Ministar je ovom prilikom istakao spremnost na saradnju, kako na kantonalnom, tako i na općinskom nivou, jer se kako je ocijenio, samo dijalogom mogu iznaći konkretna rješenja i poboljšanje obrazovnog procesa.

Ministar Mašić službeno je posjetio i Općinu Bužim. O aktuelnoj problematici u oblasti obrazovanju na području ove općine, razgovarao je sa općinskim načelnikom Mirsadom Šahinovićem, te je posjetio i Mješovitu srednju školu u Bužimu.

Tokom posjete Unsko-sanskom kantonu ministar Mašić je prisustvovao  i otvaranju 8. Međunarodne naučne konferencije o proizvodnom inžinjerstvu  “RIM 2011 - Razvoj i modernizacija proizvodnje” u Velikoj Kladuši, čiji je pokrovitelj Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

U svom obraćanju ministar je istakao značaj ove konferencije, koja je, kako je kazao, prilika za razmjenu iskustava i razmatranje mogućnosti transfera znanja i tehnologija iz sfere istraživanja u privredu i proizvodne procese. 

“Stoga je ubuduće neophodno poduzeti niz mjera koje trebaju doprinijeti povećanju inovativnosti i konkurentnosti privrede, među kojima je i jačanje veza između akademske zajednice i samih preduzeća, a što bi zasigurno rezultiralo povećanjem konkurentnosti bh.proizvodnje”, kazao je ministar Mašić, kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE