Nazad

Aktuelno

Obrađeno gotovo 14.000 zahtjeva za poticaje u poljoprivredi
27 Sep 2011

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obradilo je dosad gotovo 14.000 zahtjeva za poticaje u poljoprivredi.

Obrađeni su gotovo svi zahtjevi, i upućeni na plaćanje, za proizvodnju svježega kravljega, kozjega i ovčjega mlijeka za IV. kvartal prošle, te I. i II. kvartal ove godine. Nekolicina zahtjeva, po obavijesti Federalne uprave za inspekcijske poslove, nalazi se na dodatnoj provjeri zbog sumnje u eventualne nepravilnosti i zlouporabe. Daljnja obrada ovih zahtjeva, a samim tim i izdavanja naloga za plaćanje, bit će obustavljena sve dok se ne obavi detaljna provjera raspoložive dokumentacije, a s ciljem sprečavanja korištenja poticajnih sredstava u nenamjenske svrhe.

Obrađeni su i svi drugi zahtjevi za poticaje proizvodnji iz 2010. godine, te također upućeni na plaćanje, dok se za dio zahtjeva za višegodišnje nasade, odnosno investicijske projekte iz 2010. godine, provodi posebna kontrola - revizija, sukladno zaključku Vlade FBiH sa sjednice održane 8.8.2011. godine.

Kontinuirano se obrađuju i svi poticaji iz 2011. godine, za koje su od strane resornih kantonalnih ministarstava pristigli propisani zahtjevi.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstvo poziva sva kantonalna resorna ministarstva da ubrzaju prikupljanje zahtjeva i njihovo prosljeđivanje ovom ministarstvu, koje će odmah vršiti potrebnu obradu, te ih uputiti Federalnom ministarstvu financija radi isplate.

Ujedno, obavještavaju se svi poljoprivredni proizvođači, koji u 2011. godini planiraju aplicirati za federalne novčane potpore iz oblasti poljoprivrede po modelu potpore proizvodnji, da je rok za podnošenje zahtjeva produljen do 1.10.2011. godine.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE