Nazad

Aktuelno

Federalni premijer i resorni ministar s rudarima
23 Sep 2011

U Sarajevu je danas u sjedištu Federalne vlade održan sastanak  premijera FBiH Nermina Nikšića  i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja sa članovima menadžmenta Elektroprivrede BiH, sindikalistima i direktorima  svih osam rudnika uglja u Federaciji BiH.

Do sastanka je došlo nakon zaključka s jučerašnje sjednice Vlade FBiH da je potrebno zajednički hitno razmotriti stanje u rudnicima i koncernu, šta je do sada urađeno, kao i naredne zadatke. Njegovo organiziranje ocijenjeno je na press konferenciji kao Vladin veoma brz odgovor na najavu nezadovoljstva iz nekih rudnika i rezimirano da je postignut zajednički dogovor koji bi u konačnici mogao dovesti do boljih uslova za rudare. Između ostalog, riječ je o aktivnostima koje će uslijediti na  izradi zajedničkog kolektivnog ugovora za rudnike i Elektroprivredu BiH kojim bi od 1. januara 2012. godine mjesečni iznos toplog obroka, kao i regresa za godišnji odmor, bio izjednačen za sve uposlenike Koncerna.

Da li će u ponedjeljak u Sarajevu biti najavljenog  štrajka rudara Federacije Bosne i Hercegovine, prema riječima predstavnika sindikata rudara Bosne i Hercegovine Fikreta Berbića, odlučit će štrajkački odbor, već danas ili sutra.

Federalni premijer Nwermin Nikšić, resorni federalni ministar Erdal Trhulj i generalni direktor JP Elektroprivrede BiH DD Sarajevo Elvedin Grabovica govorili su i o dosadašnjim, te budućim investicionim ulaganjima u rudnike čime se stvaraju povoljniji uvjeti za rad rudara i bolje poslovne rezultate, a što je jedina moguća osnova za eventualno povećanje cijene rada koju rudari sada traže.

Sumirano, ulaganja za ovu godinu iznose oko 130 miliona jer je na 12 zatečenih miliona, nova uprava Elektroprivrede uspjela investirati 28 miliona u zadnja tri mjeseca, realizacija 50 miliona je u toku, a u pripremi su ulaganja od 40 miliona, precizirao je direktor Grabovica.

Za današnji sastanak je ministar Trhulj rekao da je jedan u nizu, kojem je ovog puta pridružen i menadžment rudnika, te naglasio da su u ovoj godini postignuti značajni pomaci u povećanju plaća u rudnicima. Prosječna plaća u svakom od osam rudnika je veća od federalnog prosjeka.

 

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE