Nazad

Aktuelno

Ivanković-Lijanović primio veleposlanika Češke u BiH
23 Sep 2011

Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović, sa suradnicima primio je danas u prostorijama Ministarstva u Sarajevu veleposlanika Češke Republike u BiH Tomaša Szunyoga s kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja postojeće suradnje i realiziranju konkretnih projekata u oblasti poljoprivrede.

Češki veleposlanik naglasio je kako je poljoprivreda jedan od prioriteta Programa razvojne suradnje dviju država za razdoblje 2011-2017. godine.

„Bosnu i Hercegovinu svrstali smo i među pet prioritetnih zemalja u oblasti bilateralne razvojne suradnje, programa koji se realizira posredstvom Češke razvojne agencije. U sklopu toga programa, godišnje će biti investirano više od dva milijuna eura, a uz ekonomski i socijalni razvoj, te ekologiju, i poljoprivreda je u fokusu te suradnje“, kazao je veleposlanik Szunyog, izrazivši uvjerenje da će BiH predložiti kvalitetne projekte.

Dopremijer FBiH i ministar Ivanković-Lijanović zahvalio je češkom veleposlaniku na dosadašnjoj suradnji i potpori, naglasivši kako je u završnoj fazi pripreme Projekt uspostave uzgojno-selekcijske službe u govedarstvu, koji se priprema zajedno s resornim ministarstvom iz Republike Srpske.

„Riječ je o za nas iznimno važno projektu i vjerujem da će u konačnici i biti odobren za realiziranje u sklopu spomenutoga Programa razvojne suradnje. Također, nadamo se i Vašoj pomoći kada je u pitanju naš europski pristupni put, posebice što je poljoprivreda jedan od zahtjevnijih, odnosno i najteže poglavlje na tom putu. Cilj nam je donijeti sve potrebne zakone, usklađene s europskim, institucionalno se ojačati, ali i još intenzivnije raditi na edukaciji naših proizvođača, odnosno razvijanju njihove konkurentnosti“, istaknuo je Ivanković-Lijanović.

Veleposlanik Szunyog najavio je daljnju potporu Češke euroatlanskim integracijama BiH, kao i spremnost za razmjenu iskustava stečenih na putu ka EU, a obećao je založiti se i za rješavanje pitanja izvoza bh. proizvoda životinjskoga porijekla.

U tom smislu, kako je kazao češki veleposlanik, razmotrit će se konkretna stručna pomoć čeških veterinarskih službi i organizacija, a dopremijera FBiH i ministra Ivankovića-Lijanovića pozvao je i da posjeti ministarstvo poljoprivrede Češke početkom iduće godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE