Nazad

Aktuelno

Premijer Nikšić primio ambasadora Albanije u BiH
23 Sep 2011

Mogućnosti unapređivanja ukupne privredne, kulturne i turističke saradnje Bosne i Hercegovine i Federacije BiH sa Republikom Albanijom bile su tema razgovora premijera Federacije Nermina Nikšića koji je, danas u Sarajevu, primio u nastupnu posjetu ambasadora Republike Albanije u BiH Flamura Gashija.

Kako je istakao ambasador Gashi, Bosna i Hercegovina je kroz istoriju imala jake kulturne i društvene veze sa Republikom Albanijom, naglasivši da je i njegova obaveza da se ta saradnja u narednom periodu što bolje razvija i unapređuje.Kao dobru osnovu za to sagovornici su ocijenili još uvijek nedovoljno iskorištene ekonomske i turističke resurse dvije zemlje i ukazali na potrebu češćih komunikacija i boljeg međusobnog upoznavanja privrednika dvije zemlje.

Premijer Nikšić je istakao da postoji interes velikog broja bh. preduzeća za angažmanom i nastupom na albanskom tržištu koje je u razvoju, posebno u sektoru izgradnje putnih komunikacija o čijim je iskustvima, kao i načinu investiranja ambasador Gashi informirao federalnog premijera. Pri tome je posebno ukazao na potrebu uspostavljanja boljih transportnih veza u regionu, uključujući i aviosaobraćaj iz Albanije u Bosnu i Hercegovinu, za šta u njegovoj zemlji postoji izražen interes, naročito u pogledu korištenja zimskih turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini.

Dogovoreno je da se u narednom periodu ideje o sadržajnijoj ekonomskoj saradnji konkretiziraju u okviru resornih ministarstava, pri čemu je pomenut primjer Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je već uspostavilo takve veze i uskoro očekuje uzvratnu posjetu grupe turističkih djelatnika iz Albanije. Razmatrana je i mogućnost organiziranja zajedničkog skupa privrednika dvije zemlje koju Ambasada Republike Albanije u BiH planira, kako je najavio ambasador, realizirati do kraja ove godine.

Tokom današnjeg susreta bilo je govora i o važnosti evroatlanskih integracija, putu naše zemlje ka NATO-u i podršci koju je na tom putu spremna pružiti Republika Albanija.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE