Nazad

Aktuelno

Susret Nikšić-Burton
22 Sep 2011

Danas, u poslijepodnevnim satima, premijer Federacije Nermin Nikšić, s federalnim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem, primio je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu novoimenovanog šefa Misije OSCE u BiH Fletchera M. Burtona.

Premijer Nikšić je izrazio uvjerenje da će saradnja Federalne vlade i Misije OSCE-a u BiH na čelu s Burtonom, kome je poželio dobrodošlicu i uspjeh u radu, doprinijeti daljnjem stabiliziranju prilika u našoj zemlji i ubrzanju njenog puta ka priključivanju Europskoj uniji.Tim prije, jer je riječ o čovjeku i diplomati koji dobro poznaje prilike u našoj zemlji, zahvaljujući i ranijem službovanju u Ambasadi SAD u Sarajevu, čega se ambasador Burton sa simpatijama prisjetio tokom današnjeg susreta. Ambasador je, također, govorio o komparativnim prednostima Misije OSCE-a koja, s 500 zaposlenih, predstavlja jednu od najbrojnijh međunarodnih organizacija u BiH i koja je, putem 14 terenskih ureda, prisutna svakodnevno u životu mnogih bh. mjesta.

Premijer Nikšić je iskazao spremnost Vlade Federacije BiH da preduzme sve mjere i ispuni obaveze koje su u nadležnosti federalnih vlasti, a koje doprinose stvaranju demokratskog ozračja i približavanju Bosne i Hercegovine evropskim integracijama.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić je tokom sastanka ukazao na aktuelne probleme u obrazovanju u Federaciji BiH, pri čemu je naglasio odlučnost Federalne vlade na otklanjanju svih oblika segregacije i diskriminacije i izrazio očekivanje da i Misija OSCE-a pomogne u ostvarivanju planiranih aktivnosti na tom putu.

Ambasador Burton je program Federalne vlade ocijenio ambicioznim i povoljnim za poboljšanje prilika u Federaciji BiH, izražavajući punu spremnost za podrškom u njegovoj realizaciji. Posebno se interesirao za tok aktivnosti na formiranju kantonalnih vlasti u kantonima gdje to još nije učinjeno, način saradnje federalnih i kantonalnih vlasti, kao i stavove Vlade FBiH oko korištenja IPA fondova.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE