Nazad

Aktuelno

Delegacija Federalne vlade u dvodnevnoj posjeti Tuzlanskom kantonu
19 Sep 2011

Delegacija Vlade Federacije BiH, koju predvodi premijer Nermin Nikšić, boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu (TK).

Članovi Vlade Federacije najprije su se susreli s kolegama iz Vlade Kantona, nakon čega su, uglavnom u odvojenim posjetama, federalni i kantonalni ministri u poslijepodnevnim satima krenuli u obilazak privrednih subjekata na području ovog kantona.

“Mnogo je problema, ali i pozitivnih stvari na području ovog kantona. Dosta toga je urađeno ali i preostalo još mnogo toga da se uradi da bi se stanje što više popravilo”, kazao je predsjednik Vlade Tuzlanskog kantona Sead Čaušević.

Kolika je želja da se situacija u Federaciji BiH što prije popravi pokazuje i sam čin dolaska članova Federalne vlade u Tuzlu. Radi ušteda premijer Federacije BiH i resorni ministri, kao i dio federalne administracije, u Tuzlu su doputovali autobusom.

Prvi u nizu planiranih sastanaka, bio je sastanak delegacije Vlade FBiH s predstavnicima kantonalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije Tuzlanskog kantona. Na sastanku kojem su prisustvovali ministri ovog sektora iz Federalne vlade Erdal Trhulj i Vlade Tuzlanskog kantona Željko Knežiček, kao i predstavnici Rudnika soli, razgovarano je o problemima iz ovih oblasti na području TK-a, kao i novim projektima i njihovoj realizaciji.

Premijer FBiH Nermin Nikšić i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević primili su delegaciju tvornice za proizvodnju lake i teške sode i drugih proizvoda od sode Sisecam soda Lukavac d.o.o. Generalni direktor kompanije Umut Baris Donmez je premijere upoznao o dosada realiziranim aktivnostima, trenutnom stanju u fabrici, kao i planovima za dalji razvoj i budućnost lukavačke fabrike sode. Posebno je bilo riječi o problemima koji stoje na putu snažnijem razvoju ove gotovo u potpunosti izvozno orijentirane kompanije.

Ovom prilikom premijer Nikšić je istakao da je „Vlada Federacije BiH spremna ući u rješavanje svakog pojedinačnog problema koji koči dalje investicije“, te dodao da će Vlada FBiH ozbiljno razmotriti sve zahtjeve i o zaključcima pismeno izvijestiti upravu Sisecama.

„S naše strane postoji neupitna podrška i povjerenje u kompanije koje zapošljavaju tako veliki broj radnika i koje imaju perspektivu snažnijeg razvoja i daljeg upošljavanja“, ohrabrio je goste federalni premijer.

Delegacije Federalne i Vlade Tuzlanskog kantona posjetile su i firmu Deling u Lukavcu, jer ova firma uspješno posluje 20 godina, ima izvanredne potencijale, a planirano je da aktivno učestvuje u razvoju Tuzlanskog kantona.

U sklopu dvodnevnoga radnog posjeta delegacije Vlade FBiH Tuzlanskom kantonu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović susreo se i razgovarao s resornim kantonalnim ministrom Imširom Škahićem, a federalni ministar trgovine Milorad Bahilj s ministrom trgovine, turizma i prometa Tuzlanskog kantona Azizom Čačkovićem.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić posjetio je Univerzitet u Tuzli gdje je održao radni sastanak s rektorom tog univerziteta, Enverom Halilovićem, prorektorima, generalnim sekretarom Univerziteta i ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (TK) Nađom Avdibašić Vukadinović.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE