Nazad

Aktuelno

Sastanak ministra Heleza sa kantonalnim ministrima i direktorima uprava braniteljsko-invalidske zaštite
15 Sep 2011

Danas je u Kupresu federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Zukan Helez održao radno-konzultativni sastanak sa kantonalnim ministrima i direktorima uprava za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.

Na sastanku je resorni ministar informirao nazočne o realizaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite. Raspravljalo se i o realizaciji isplata naknada razvojačenim braniteljima iz 2008. i 2009. godine.

Ministar Helez informirao je prisutne da je do sada iz prava izvedeno oko 1.000 osoba, čime je napravljena ušteda između 3 i 3,5 milijuna maraka.

Govoreći o revizijskim timovima, ministar je rekao kako je njihovim radom polovično zadovoljan, te da bi ušteda u federalnom proračunu sigurno bila veća da se "radilo kako treba".

"Revizijski timovi nam nisu radili jednako. Prije mog dolaska bilo je izvedeno nula osoba iz prava a pri tome su navedeni timovi potrošili mnogo proračunskog novca. Mojim dolaskom timovi su pokrenuti, mada postoje još onih koji zaobilaze lažne korisnike prava braniteljsko-invalidske zaštite", naglasio je Helez.

Po njegovim riječima, posebno loše radio je revizorski tim u Tuzlanskom kantonu, gdje je samo šest osoba predloženo za izvođenja iz prava braniteljsko-invalidske zaštite.

"Kako bi se unaprijedio rad svih timova, naš je prijedlog da, recimo, revizorski timovi s područja Zapadnohercegovačkog kantona vrše provjere u Tuzlanskom kantonu, a npr. iz Unsko-sanskog kantona idu u Hercegovačko-neretvanski kanton, odnosno da izvršimo rokade i pošaljemo ljude gdje su nepoznati kako ne bi bili pod utjecajem i pritiskom", istaknu je ministar Helez.

Pohvalio je rad dva tima u Sarajevskom kantonu, gdje je, po njegovim riječima, predloženo najviše imena za izuzeće stečenih braniteljskih prava.

Ministar Helez pojasnio je i sam proces odabira revizorskih timova, kazavši kako on osobno donosi odluku tko će biti u revizorskom timu, uz suglasnost udruge ili udruženja, zavisno od pripadnosti komponenti HVO ili ABiH, te također uz suglasnost kantonalnih ministra ili direktora Uprava za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.

Što se tiče realizacije isplata naknada razvojačenim braniteljima, Helez je rekao da će se svi dugovi podmiriti do kraja godine, a najkasnije u siječnju 2012.

Inače, u Kupresu je danas započeo trodnevni seminar za članove revizorskih timova koji provode Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, u sklopu kojeg će biti prezentiran novi priručnik za revizorske timove, kao i drugi radni materijali potrebni u provedbi revizije.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE