Nazad

Aktuelno

Uspostaviti efikasniji sistem u poljoprivredi
13 Sep 2011

Zamjenik premijera FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović primio je danas, u sjedištvu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju UNDP-a predvođenu Yurijem Afanasievim. Tokom sastanka razgovarano je o modalitetima buduće saradnje resornog ministarstva i ove međunarodne organizacije. Cilj razgovora je bio da se identificiraju područja na kojima je potrebno urgentno raditi kako bi se unaprijedilo sveukupno stanje u poljoprivrednom sektoru koji je označen kao izuzetno bitan i perspektivan.

Govoreći o trenutnim aktivnostima, kao i budućim prioritetima ministarstva, Ivanković-Lijanović je kazao kako je poljoprivreda u našoj zemlji nekonkuretna i izložena nelojalnom tržištu, a otežavajuća okolnost je što se u skorije vrijeme očekuje ulazak susjedne Hrvatske u EU, a time i promjene unutar CEFTA-e i gubitak velikog tržišta. Stoga, dodao je, izazov predstavlja podizanje nivoa obradive površine i pronalazak novih tržišta za naše poljoprivredne proizvode. Za unaprjeđenje sveukupnih prilika u poljoprivredi potrebno je raditi i na izradi strategije razvoja ovog sektora za period 2012-2022. godina.

-Svaka marka uložena u poljoprivredu, u ovom trenutku, višestruko će se kasnije vratiti. Za budućnost poljoprivrede u našoj zemlji veoma je bitna referentna godina i stanje koje bude zatečeno kada ovo pitanje budemo uređivali sa EU. Stoga je pomoć UNDP-a u tom smislu dobrodošla, kazao je ministar Ivanković-Lijanović.

Tokom sastanka, obostrano je konstatovano da postoji nekoliko sektora na koje treba staviti poseban akcenat, kao što su reforma tržišta zemlje, unaprjeđenje i izgradnja ruralne infrastrukture, brži i jednostavniji kreditni aranžmani za poljoprivredu, kao i funkcionalnija reorganizacija i prestruktuiranje ministarstva. U svakom od ovih segmenata, rečeno je, potrebno je napraviti sistem koji će biti efikasniji.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE