Nazad

Aktuelno

Ivanković-Lijanović u Ankari razgovarao s turskim kolegom Ekerom
08 Sep 2011

Zamjenik premijera FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović sastao se danas u Ankari s turskim ministrom prehrane, poljoprivrede i stočarstva dr. Mehmedom Mehdi Ekerom, saopćeno je iz resornog federalnog ministarstva. Bila je to prilika da dvojica ministara razmotre mogućnosti unapređenja postojeće suradnje i realiziranja projekata u oblasti poljoprivrede između Federacije BiH i Republike Turske.

„Iznimno sam zadovoljan ovim današnjim sastankom i iskazanim razumijevanjem svoga kolege, posebno kada je u pitanju snažnije otvaranje turskoga tržišta za poljoprivredne i prehrambene proizvode iz BiH. Postojeći Ugovor o slobodnoj trgovini s Turskom nije nam, nažalost, do sada bio od značajnije koristi, a cilj nam je da se u budućnosti to promijeni, a suradnja u oblasti poljoprivrede dodatno produbi i poboljša. Zahvalio sam Turskoj vladi na svoj pomoći i projektima koje podržava u BiH, i složili smo se u zajedničkom cilju da naše dobre odnose pretvorimo u još snažniju ekonomsku suradnju s obzirom na potencijale koje imamo, naročito u oblasti poljoprivrede“: izjavio je dopremijer FBiH i ministar Ivanković-Lijanović.

Ponovio je kako je ovaj susret značajan i s aspekta razmjene iskustava koja mogu biti korisna i primjenjiva i kod nas, a s obzirom na činjenicu da poljoprivreda zauzima važno mjesto u turskom gospodarstvu sa značajnim udjelom u bruto proizvodu kao i u zapošljavanju radne snage.

„Turska je vrlo dobro iskoristila liberalizaciju trgovine kao i povećanu potražnju u regiji, i uspjela povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda, te na području vanjskotrgovinske razmjene u dijelu poljoprivrednih proizvoda bilježi značajan suficit. Također, bilježi i značajna strana investiranja u poljoprivredni sektor, i sve su to iskustva koja i nama mogu pomoći, sada, kada je iznimno važno domaće proizvođače pripremiti za borbu s konkurencijom“, ustvrdio je Ivanković-Lijanović.

Nakon sastanka, dvojica ministara zajednički su otvorili 15. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene mehanizacije – AGROTEC, koji se održava u Ankari od 08. do 11. 09. 2011. godine.

Prema riječima ministra Ivankovića-Lijanovića, Turska veliku pažnju poklanja i promociji domaće poljoprivrede i domaćih proizvođača, i to ne samo kroz ovu i slične sajamske manifestacije, nego i putem elektroničkih medija. Ministarstvo poljoprivrede Turske financira, čak, poseban TV kanal koji 24 sata dnevno plasira informacije o poljoprivredi i za poljoprivrednike, čime i na ovaj način, dodatno, utječe na njihov daljnji razvoj i konkurentnost na domaćem i stranom tržištu, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE