Nazad

Aktuelno

Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Bijača-Kravice na Koridoru Vc
07 Sep 2011

U Mostaru je danas, u prisustvu predsjednika i potpredsjednika FBiH Živka Budimira i Svetozara Pudarića, te premijera FBiH Nermina Nikšića i njegovog zamjenika Desnice Radivojevića, potpisan ugovor o izgradnji autoputa na koridoru Vc na dionici Bijača – Kravice. Ugovor su potpisali federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar Ensad Karić, predstavnik izvođača radova i direktor Euroasfalta d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić te direktor tvrtke ŽGP d.d. Sarajevo Asim Nanić. Ukupna vrijednost projekta iznosi 23.308.804,89 eura, a rok za završetak radova je 10 mjeseci.

Tim ugovorom se u funkciju stavlja novih 4,09 kilometara autoceste na koridoru Vc, što su i prvi kilometri koji će biti izgrađeni na južnoj dionici te će predstavljati vezu s autocestom u Republici Hrvatskoj. Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je prije popisivanja ugovora kako će Hercegovina uskoro biti jedno veliko gradilište, te kako će izgradnjom ove dionice Međugorje dobiti čvrstu vezu s Jadranskim primorjem i mogućnosti za ubrzan razvoj. "Za nešto više od dvije godine u Hercegovinu će se investirati oko 120 miliona maraka, a samo za eksproprijaciju zemljišta u prvoj etapi izgradnje već je izdvojeno preko pet miliona maraka i to je novac koji je opet otišao našim građanima", naglasio je premijer.

Premijer je najavio i izgradnju niza drugih dionica. Podsjetio je i na nedavni početak radova na tunelu Vijenac, a najavio i izgradnju 20 kilometara autoceste na relaciji Vlakovo - Tarčin, početak izgradnje sjevernog kraka koridora Vc, te ubrzanje radova na sarajevskoj zaobilaznici, što bi, po njegovim riječima, do kraja 2014. godine osiguralo spajanje nekoliko dionica u izgradnji i kontinuitet ceste od Tarčina do Zenice.

Direktor JP Autoceste d.o.o. Ensad Karić kazao je kako je ovo veliki dan za ovo preduzeće jer se konačno počinje raditi na više dionica u BiH, a time i povezivati na evropske tokove i tokove transporta u regiji.

Radi se o prvi pet kilometara ceste uključujući granični prijelaz, a završene su pretkvalifikacije i za sljedećih pet kilometara ove dionice od Bijače do Međugorja koja će se početi raditi početkom 2012. godine, kazao je Karić, dodavši kako se uskoro očekuje povezivanje Međugorja s Republikom Hrvatske preko međunarodnog graničnog prijelaza Bijača.

Predsjednik FBiH Živko Budimir naglasio je kako Vlada FBiH ispunjava svoja obećanja, a to je gospodarski oporavak BiH, što je pokazala i danas prilikom potpisivanja ugovora. Dodao je kako se izgradnjom autoceste otvaraju neslućene mogućnosti kada je u pitanju ekonomski razvoj zemlje, a spomenuo je i luku Ploče, koja je, kako je podsjetio, jednim dijelom na upravi i Vlade FBiH.

"Ja vas uvjeravam da ćemo vrlo brzo iznaći rješenja koja će biti na zadovoljavajući način za sve narode i ljude koji žive u ovoj zemlji te da ćemo ovaj, kao i sve druge projekte, koje smo najavili, uspješno privesti kraju", istaknuo je Budimir.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE