Nazad

Aktuelno

Potpisan Ugovor o izgradnji nove poddionice autoceste
29 Sep 2010

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović prisustvovali su danas u Zenici potpisivanju Ugovora za izgradnju autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Kakanj-Drivuša, poddionica Gorica-Drivuša. Ugovor su potpisali direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj, direktor firme „Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i predstavnik BH Konzorcija Hamed Ramić, te direktor firme ŽGP d.d. Sarajevo Asim Nanić. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, članovi Vlade ZDK, te načelnici općina Zenica, Kakanj i drugi zvaničnici.

Predmet Ugovora je izgradnja punog profila autoceste između naselja Drivuša i Gorica, u općini Zenica, a dionica počinje petljom Drivuša i završava se neposredno prije ulaska u tunel Vijenac. U sklopu realizacije projekta bit će izgrađena i tri mosta. Vrijednost Ugovora je 23.996.710,84 eura, a BH Konzorcij čine Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, GP Put d.d. Sarajevo, ŽGP d.d. Sarajevo i Hidrogradnja d.d. Sarajevo.

- Čestitke domaćim izvođačima koji su ovaj put sami nastupili na tenderu i pobijedili. Ulazimo u novu fazu, gdje možemo reći da ćemo osposobiti domaće kompanije i izrađivati referencu da ne ostanu samo u granicama BiH, nego da nastupe i na inostranim tržištima - izjavio je nakon potpisivanja ugovora federalni premijer Mustafa Mujezinović.

Direktor Erdal Trhulj kazao je kako je ove godine je obezbijeđeno gotovo 250 miliona KM investicija u izgradnju autoceste. Predstavnik BH Konzorcija Asim Nanić rekao je da je za bh. operativu ovo značajan posao: bit će zaposleno oko 400 radnika, a još najmanje toliko će kod podizvođača, a indirektno će biti zaposleno najmanje duplo više radnika.

Prije odlaska na potpisivanje Ugovora u Zenicu, premijer Mujezinović i ministar Šećkanović obišli su sarajevsku obilaznicu. Federalni premijer je kazao da je cilj obilaska ovog gradilišta dobijanje informacije zašto obilaznica neće biti otvorena 16. oktobra. 

- Cilj je bio da uporedimo stanje otprije godinu dana kada smo obilazili ovo područje, a prema mojim informacijama nema napretka i želio sam da vidim šta se tamo dešava, ali i da dobijem konačne rokove kada bi dionica mogla biti izgrađena jer su gužve prema Sarajevu nedopustive, kazao je Mujezinović.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Nail Šećkanović je kazao da rok neće moći biti ispoštovan, ali da će od tog datuma od izvođača radova biti započeta naplata penala u iznosu od 0,5 promila svaki dan.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE