Nazad

Aktuelno

Premijer FBiH primio amabasadora Crne Gore
28 Sep 2010

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Crne Gore u BiH Dragana Đurovića. Tokom susreta ocijenjeno je kako su politički odnosi dvije zemlje najbolji mogući u ovom trenutku, dok, s druge strane, postoji mnogo prostora za unaprjeđenje ekonomske saradnje.

Premijer Mujezinović kazao je da je Federacija BiH posebno zainteresirana za revitalizaciju pruge Čapljina-Nikšić, što bi omogućilo i bolje povezivanje FBiH s Lukom Bar i osiguranje alternativnog pravca snadbijevanja. Ocijenio je i da će u kontekstu boljeg povezivanja dviju zemalja, veoma važno pitanje biti izgradnja Jadransko-jonske ceste za čiju izgradnju je Vlada FBiH izdvojila određeni iznos.

- Ključno pitanje za unaprjeđenje bilateralne ekonomske saradnje bit će i bolje energetsko povezivanje. Time bi Crna Gora bila tranzit našoj zemlji za izvoz električne energije prema Italiji, nako što je nedavno potpisan sporazum o postavljanju podvodnih kablova za te potrebe - istakao je premijer Mujezinović.

Amabasador Đurović ocinjenio je kako, između ostalog, postoji i prostor za povećanje obima trgovinske razmjene, saradnje u oblasti turizma, kao i eventualnog nastupa komplementarnih kompanija dviju zemalja na trećim tržištima.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE