Nazad

Aktuelno

Svečano otvoren pogon u Bugojnu
28 Sep 2010


Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić i predsjednik Uprave Mariborske livarne Maribor Branko Žerdoner jučer su u Bugojnu svečano otvorili nove tehnološke kapacitete tvornice aluminijskih tlačnih odljevaka za automobilsku industriju MLM Alutec. Mariborska livarna Maribor će do 2015. godine u Bugojnu, gdje je početkom ove godine kupila ljevaonicu i u aprilu pokrenula proizvodnju odljevaka za europsku automobilsku industriju, zaposliti više od sto ljudi, a vrijednost ukupnih ulaganja iznosit će 7,5 miliona eura.

Prema riječima premijera Mujezinovića, inostrane investicije, poput ove iza koje stoji Mariborska livarna, upravo su ono za šta se konstantno zalaže Vlada FBiH. On je izrazio uvjerenje da mjere Federalne vlade stvaraju povoljnije i dovoljno atraktivno okruženje za strane i domaće investitore. Uz to, projekti Vlade FBiH u, prije svega, energetskom i sektoru prometa, predstavljaju daljnju i veliku mogućnost za uključenje stranog kapitala u oporavak naše privrede.

Stoga se i odluka slovenske kompanije o proširenju proizvodnje na BiH, kako kažu njeni predstavnici, zasniva na perspektivnom razvojnom potencijalu i dobrim uvjetima za strane ulagače.

Svečanom otvaranju novih tehnoloških kapaciteta MLM Alutec Bugojno prisustvovali su mnogi državni i privredni predstavnici, među njima i slovenski ambasador u BiH Andrej Grasselli, savjetnik za ekonomske poslove Ambasade Republike Slovenije u BiH Emiljan Žorž, predstavnici Srednjobosanskog kantona i općine Bugojno, te poslovni partneri Mariborske livarne iz Slovenije, BiH i drugih zemalja.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE