Nazad

Aktuelno

Pomoć naučnoistraživačkim projektima
22 Sep 2010

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić potpisala je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu s rektorima javnih univerziteta u Federaciji sporazum o sufinansiranju projekata iz oblasti visokog obrazovanja i nauke, za što je izdvojeno 1.620.000 konvertibilnih maraka.

 Rektor Sarajevskog univerziteta Faruk Čaklovica rekao je novinarima nakon potpisivanja da je to značajna i velika suma, te da razumijevanje i podrška Federalnog ministarstva obrazovanja univerzitetskim naučnoistraživačkim projektima nisu izostali ni dosad.

Napomenuo je da je ovaj novac odobren na osnovu konkursa na koji su univerziteti kandidirali projekte, a Ministarstvo odobrilo većinu.

Uz napomenu da je u ovogodišnjem budžetu resornog ministarstva predviđeno  4.150.000 KM za visoko obrazovanje i nauku, ministrica Alić je prenijela razmišljanja i o budućem povoljnom kreditnom zaduženju Federacije kao dodatnom izvoru novca za ulaganje u obrazovanje, kao procesa od kojeg zavisi budućnost zemlje.

Novcem namijenjenim na osnovu današnjeg sporazuma  Sarajevskom, Bihaćkom, Tuzlanskom, Zeničkom i dvama mostarskim univerzitetima predviđena je nabavka opreme za naučnoistraživački rad, za projekte infrastrukturne osnove koja će unaprijediti nastavni proces, za istraživanja značajna za Federaciju, naučno usavršavanje kadra, podršku radu biblioteka naučnih i visokoškolskih ustanova u Federaciji i njihovom uključivanju u bibliotečko-informacioni sistem. Bit će uložen i u projekte izdavanja naučne i stručne litearature te  međunarodne naučno-tehnološke saradnje kao i za učešće na međunarodnim skupovima.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u posljednje četiri godine u oblasti visokog obrazovanja i nauke u FBiH podržalo 3.041 projekt naučnih i visokoškolskih ustanova u vrijednosti od 15 miliona KM - naglasila je ministrica Alić.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE