Nazad

Aktuelno

Ministar Herceg razgovarao s Yurijem Afanisievim
15 Sep 2010

Federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg sastao se danas u Sarajevu s rezidentnim predstavnikom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i rezidentnim koordinatorom UN-a u Bosni i Hercegovini Yurijem Afanisievim. Razgovarano je o očuvanju biološke raznolikosti i razvoja turizma, s naglaskom na mogućnosti financiranja provedbe projekata iz ovih oblasti putem sredstava UNDP-a. Riječ je o sredstvima programa lokalnog razvoja UNDP-a kojima se nastoji premostiti razlike između razvijenih i manje razvijenih područja pet regija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Naglašeno je kako novca ima dovoljno. Vrijednost četverogodišnje programa je 60 milijuna dolara i ne uključuje sufinanciranje općina i županija koje su i danas pozvane da se uključe u program. Na današnjem sastanku je istaknuto kako je  problem upravo nedostatak kvalitetnih općinskih i kantonalnih projekata kroz koje bi se sredstva mogla realizirati. Unutar programa lokalnog i regionalnog razvoja predviđena su i ulaganja u energetsku učinkovitost,  razvoj poljoprivrede, ruralnog i eko turizma, zaštitu okoliša i mnogo drugih oblasti.

Već za dva mjeseca započet će prvi projekti razvoja vinskog turizma u Hercegovini, a UNDP će za ove projekte otvoriti i svoj ured u Mostaru. Za realizaciju projekata iz ovog UNDP-og programa predložena su tri klastera koja se odlikuju i prekograničnom suradnjom: Bihać - Una - Sana - Republika Hrvatska,  Mostar - Trebinje - Dubrovnik - Republika Crna Gora, te Sarajevo - Srebrenica - Višegrad - Republika Srbija. Predloženo je i utemeljenje fonda za turističku dokumentaciju u vrijednosti od deset milijuna dolara, koji bi obuhvatio 200 do 300 projekata u BiH koji bi mogli dobiti ova sredstva, ali i fonda u vrijednosti od pet milijuna dolara za projekte vezane za energetsku učinkovitost.

- Federalno ministarstvo okoliša i turizma provelo je niz aktivnosti i mjera pomoći razvoju konkretnih projekata lokalnih zajednica u FBiH. Ove smo godine podržali više od 250 takvih projekata. Izradili smo Federalnu strategiju zaštite okoliša, koja je temeljna pretpostavka daljnjih ulaganja u ovu oblast, s preliminarnim mogućnostima izrade infrastrukture u vrijednosti od oko 300 milijuna eura, posebice kada su u pitanju regionalni centri upravljanja otpadom - istaknuo je ministar Herceg.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE