Nazad

Aktuelno

Predstavljena vizija izgradnje Bloka 7 TE Tuzla
08 Sep 2010

Premijeru Federacije BiH Mustafi Mujezinoviću danas su, u prisustvu ambasadora Švicarske Rolfa Lenza, predstavnici „Alpiqa“ predstavili viziju saradnje i model izgradnje Bloka 7 Termoelektrane „Tuzla“, nakon što je ova švicarska kompanija prošla pretkvalifikaciju na javnom pozivu kojeg je raspisala Elektroprivreda BiH u postupku odabira strateškog partnera.

Federalni premijer kazao je kako je Vlada FBiH jako zainteresirana da se što prije počne raditi na ovom projektu, jer je u Strateškom planu izgradnje elektroenergetskih objekata Blok 7 u Tuzli najkompleksniji. No, dodao je da je još rano za donošenje definitivnih ocjena.

- Još smo daleko od konačne odluke, ali se nadam da će vaši pregovori sa Elektroprivredom BiH biti korektni. U svakom slučaju, ovo je dug i težak put i tek smo na početku - kazao je Mujezinović.

Kako su istakli predstavnici „Alpiqa“, Blok 7, čija bi izgradnja stajala oko 800 miliona eura, ostato bi u stopostotnom vlasništvu Elektroprivrede BiH, a švicarska kompanija bi uložena sredstva vraćala preuzimanjem 50 posto proizvedene električne energije. Prema njihovim riječima, realistična procjena je da je za pripremu izgradnje potrebno dvije godine, a da bi Blok 7 mogao početi proizvoditi električnu energiju 2018. godine.

Tokom susreta, premijer Mujezinović se ambasadoru Švicarske u BiH, koji uskoro napušta ovu dužnost, zahvalio za sve što je tokom mandata učinio za našu zemlju, te je izrazio nadu da će dvije zemlje nastaviti jačati saradnju, posebno u ekonomskom smislu.

Današnjem sastanku prisutsvovali su i predsjednik NO Elektroprivrede BiH Zijad Džemić i šef odsjeka za energetske objekte u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Tarik Begić.

 

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE