Nazad

Aktuelno

Hećo sa radnicima "Borca" iz Zenice
06 Sep 2010

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo primio je danas u Sarajevu predstavnike sindikata i stečajnu upraviteljicu zeničkog "Borca" Azru Škapur, te s njima razgovarao o rješavanju problema i izmirenju obaveza prema bivšim uposlenicima ovog preduzeća.

Kako je i ranije obećao ministar Hećo, već sutra će na sjednici Vlade FBiH predložiti zaključak kojim će radnicima ovog preduzeća, posredstvom zavoda za zapošljavanje, biti osigurana isplata jednokratne pomoći u iznosu od 300 KM.

Istovremeno, u rebalansiranom budžetu FBiH osigurat će se sredstva za penzionisanje 31 radnika "Borca" koji su po zakonu stekli te uslove, dok će se za ostalih 150 radnika pokušati iznaći rješenje da im do kraja godine bude uvezan radni staž.
- Ovo je problem koji tek počinjemo rješavati, i ja sam optimista da ćemo ga uspješno riješiti - kazao je Hećo.

Kako je i Agencija za privatizaciju u FBiH pokrenula postupak raskida privatizacijskog ugovora, nakon okončanja te procedure će biti stvoreni uslovi za vraćanje kompletne kompanije "Borac" u vlasništvo Federaciji BiH.

Polazeći od činjenice da ovo preduzeće ima vrijedne nekretnine, resorno federalno ministarstvo će u bilateralnim kontaktima pokušati animirati strane investitore da nađu svoj interes, i da na taj način dugoročno riješe njegov status.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE