Nazad

Aktuelno

Hećo: Vlada FBiH će pomoći radnicima "Borca"
02 Sep 2010

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo obećao je danas da će pomoći radnicima "Borca" iz Zenice koji protestuju ispred zgrade Vlade FBiH tražeći isplatu dugujućih plaća i uvezivanje radnog staža.

Kako je Hećo rekao tokom današnjeg sastanka s predstavnicima radnika, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, u saradnji s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, pripremit će za narednu sjednicu Vlade FBiH zaključak kojim će službe za zapošljavanje biti obavezane da isplate jednokratnu pomoći od po 300 konvertibilnih maraka za oko 180 radnika "Borca".

- Također, u rebalansu budžeta FBiH iznaći će se sredstva za uplatu doprinosa po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, kako bi dvadest radnika, koji su za to stekli uslove, mogli otići u penziju - kazao je Hećo.

Istovremeno, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić, koji je također učestvovao na sastanku, kazao je kako je Agencija podnijela tužbu za raskid kupoprodajnog ugovora sa ortačkom grupom koja je većinski vlasnik "Borca", a koja je bila dužna izmiriti ove obaveze, kao i svim radnicima osigurati radno-pravni i socijalni status. Tužba obuhvata i nadoknadu pričinjene materijalne štete i povratak preduzeća u stanje u kakvom je bilo prije postupka privatizacije.

Na narednom sastanku, zakazanom za ponedjeljak, stečajni upravitelj trebalo bi da predoči precizne pokazatelje o stanju i prespektivama ovog preduzeća, nakon čega će se odlučiti da li će, a s čime su saglasni i radnici "Borca", ono ići u obnovu proizvodnje ili u likvidaciju.

Kako je riječ o veoma kompleksnom slučaju, gdje se paralelno vodi više postupaka, ocijenjeno je kako će za njegovo rješavanje trebati vremena, ali da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije spremno da, sa svoje strane, učini sve za rješavanje statusa ovog preuzeća i njegovih radnika.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE