Nazad

Aktuelno

Misija MMF-a u Vladi FBiH
22 Sep 2009

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, te federalni ministri Perica Jelečević i Zahid Crnkić upoznali su, tijekom današnjeg susreta u Sarajevu, izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu sa šefom Misije MMF-a za BiH Costasom Christouom, s mjerama poduzetim na ispunjenju uvjeta iz Pisma namjere, kao i o onome što Vlada FBiH želi provesti u budućnosti.

Premijer Mujezinović kazao je kako mjere štednje i provedba reformi u brojnim sektorima nemaju alternativu i izrazio odlučnost Federalne vlade da, uprkos poteškoćama, ustraje na ispunjenju svih poduzetih obveza.

Dopremijer i federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je Federalno ministarstvo financija uložilo velike napore kako bi u roku bili usvojeni rebalansirani proračuni, kako na federalnoj, tako i na kantonalnoj razini s ciljem fiskalne konsolidacije u Federaciji BiH.

Bevanda je naglasio da je Vlada Federacije BiH usvojila restriktivne mjere koje se odnose na smanjenje potrošnje, te da je po prvi put uspostavljena puna fiskalna koordinacija između Vlade Federacije BiH i deset kantona, pri čemu je Federalno ministarstvo financija koordiniralo aktivnosti u oblasti makroekonomskih i fiskalnih projekcija i izrade održivih proračuna utemeljenih na čvrstoj i jedinstvenoj fiskalnoj politici.

Zbog zabrinutosti za makroekonomsku stabilnost, Federalno ministarstvo financija je odlučno da utvrđeni konsolidirani deficit od osam procenata društvenog bruto proizvoda BiH smanji na održivih četiri posto. Istaknuto je, također, da će konsolidirana javna potrošnja u Federaciji BiH u 2009. i posebno u 2010. godini biti smanjena ispod 40 posto društvenog bruto proizvoda.

Federalno ministarstvo financija radi na izmjenama proračunskog procesa kroz izradu Zakona o fiskalnoj odgovornosti, što pretpostavlja da bi ovaj zakon trebao da osigura da usvojeni zakoni imaju financijsku podršku, što do sada nije bio slučaj.

U parlamentarnoj proceduri već se nalazi Prijedlog zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, a pristupa se i izradi jedinstvenog registra svih korisnika socijalnih davanja, te Zakona o plaćama u Federaciji BiH. Reformom će, također, biti obuhvaćen i mirovinski sustav kao jedan od prioriteta Vlade Federacije BiH.

Costas Christou ohrabrujućim je ocijenio opredijeljenost Vlade Federacije BiH da se obveze iz Pisma namjere moraju ispuniti do kraja ove godine. Ohrabren je i činjenicom da Vlada Federacije BiH planira i slijedeće korake o kojim će se detaljnije razgovarati tijekom naredne posjete Misije MMF-a BiH u studenom ove godine.
 

 
Nedjelja,
25. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE