Nazad

Aktuelno

Premijer Mujezinović obišao gradilišta sarajevske obilaznice i autoputa
01 Sep 2009

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović danas su u pratnji direktora Direkcije cesta FBiH Ljube Pravdića i direktora Direkcije autoputevi FBiH Erdala Trhulja posjetili gradilišta dviju saobraćajnica na dionici autoputa koridora 5-C. Premijer Mujezinović i ministar Šećkanović obišli su gradilište na LOT-u 1 na Sarajevskoj zaobilaznici a koji se proteže od Jošanice do Butila te gradilište autoputa Dobrinje - Kakanj.

Istaknuto je da su za sva tri LOT-a na Sarajevskoj zaobilaznici osigurana novčana sredstva, ali da će samo LOT 1 biti završen u roku, odnosno do oktobra naredne godine. Kako je rečeno, kada je riječ o LOT-u 2 tu nedostaje oko 15 miliona KM za rješavanje imovinskopravnih odnosa, a za LOT 3 sredstva za rješavanje imovinskopravnih odnosa tek treba da osigura Kanton Sarajevo.

Premijer Federacije BiH prilikom današnje posjete gradilištu na LOT-u 1 (Jošanica - Butila) kazao je da se zasigurno radi o najvećem gradilištu u BiH, a koje ima regionalni značaj i koje je primarna stvar za grad Sarajevo. Premijer je također istaknuo da uskoro očekuje otvaranje još nekoliko takvih gradilišta.

Ministar Šećkanović i direktor Pravdić naglasili su da bi LOT-ovi 2 i 3 mogli biti završeni za godinu i po dana od dana uvođenja radnika na gradilišta, naglasivši da na LOT-u 2 Butila - Briješće i spojna cesta Briješće - Stup u jednom dijelu ima izvođača radova.

Prema fizibiliti studiji procijenjena vrijednost Sarajevske obilaznice je 118 miliona eura, a njena dužina je 16,5 km. Što se tiče radova na gradilištu Dobrinje - Kakanj, po riječina direktora Trhulja, oni će biti završeni krajem ovoga mjeseca, a dužina dionice puta je 9,4 kilometra. Izražavajući zadovoljstvo viđenim premijer Mujezinović je kazao da očekuje da će odmah poslije završetka dionice autoputa Dobrinje - Kakanj početi i izgradnja dionice od Kaknja do Zenice.

 

 
Nedjelja,
25. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE