Nazad

Aktuelno

Uspješno završena II. faza sanacija korita i slapišta rijeke Plive u Jajcu
01 Sep 2009

Federalno ministarstvo okoliša i turizma uspješno je privelo kraju drugu fazu projekta sanacije korita i slapišta rijeke Plive, čiji su rezultati predstavljeni na današnjoj javnoj prezentaciji u Jajcu, u neposrednoj blizini slapa. Projekt je započet je u 2006. godini s ciljem, ne samo zaštite i očuvanja korita i slapišta, nego i pomoći u revitaliziranju prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti područja, posebice kroz razvoj turizma u ovoj regiji.

U ime nositelja projekta, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Kasema Ćatović, sekretar ministarstva i Mate Bandur, savjetnik ministra, izrazili su zadovoljstvo što je sanacijskim radovima spriječena daljnja erozija korita i slapišta i što je, unatoč brojnim nepredviđenim situacijama koje su iziskivale dodatno projektiranje i prolongiranje roka za završetak sanacije, ukupna vrijednost projekta ostala unutar proračunom odobrenih sredstava.

Stručni konzultant projekta, profesor dr. Zoran Milašinović, kazao je kako je projektom regulacije korita postignuto smanjenje razorne moći vode kod velikih protoka i zaštićen priobalni teren od mogućih poplava, a u koritu su stvoreni maksimalni uvjeti za stimuliranje razvitka sedre po kojoj je slap nadaleko poznat i koja je pokazatelj njegove očuvanosti.

Da su sve projektirane intervencije izvedene sukladno pravilima struke i uz najveće mjere osiguranja kako bi se sačuvao ovaj jedinstveni prirodni fenomen, potvrdili su stručnjaci koji su neposredno radili na projektu.

Treba spomenuti kako su kompletan projekt, od izrade idejnog rješenja, preko glavnog projekta, do izvođenja radova i nadzora, iznijele domaće tvrtke i domaća pamet.

Današnjoj javnoj prezentaciji, uz brojne predstavnike medija, nazočili su i predstavnici Općine Jajce, te izvođača radova i tvrtke koja je vršila nadzor, čime je potvrđeno kako je sanacija korita i slapišta rijeke Plive projekt za budućnost i prosperitet ne samo Jajca nego i šire regije.
 

 
Nedjelja,
25. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE