Nazad

Aktuelno

Jelečević razgovarao s kantonalnim ministrima
20 Sep 2007

Analiza stanja u provedbi Zakona o osnovama socijalne skrbi, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, te Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, bile su središnje teme današnjeg susreta federalnog ministra rada i socijalne politike dr. Perice Jelečevića s kantonalnim ministrima nadležnim za ove oblasti.

Ministar Jelečević je kazao kako je riječ o zakonima u kojima su ne samo isprepletene federalna i kantonalne nadležnosti, već i da njihova provedba predstavlja znatno opterećenje kako za federalne, tako i za kantonalne proračune i fondove.

Na sastanku, koji je bio koordinacijskog karaktera, a u čijem su radu sudjelovali i direktori federalnih zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić, odnosno za mirovinsko-invalidsko osiguranje Nadir Kovačević, data je potpora mjestu i ulozi Instituta za medicinsko vještačenje koji će, po jedinstvenim kriterijima, ocjenjivati tjelesna oštećenja za sve koji po tom osnovu primaju ili će primati neku od socijalnih prinadležnosti. Sređivanju stanja u ovoj oblasti svakako će doprinijeti i uspostava jedinstvene baze podataka o svim korisnicima socijalnih prava, čime će se onemogućiti da jedna osoba prima naknade po dvije ili čak više osnova.

Danas je istaknuta potreba bolje koordinacije između svih razina vlasti u Federaciji BiH, te podržana reformska opredjeljenja Federalne vlade u socijalnom sektoru.

Kada je riječ o osiguranju sredstava za provedbu Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, ukazano je na to da je Vlada FBiH već izdvojila 20 milijuna, a Federalni zavod za zapošljavanje osigurao dodatnih 16 milijuna KM. Zaključeno je kako kantoni, kroz rebalanse proračuna, trebaju utvrditi vlastite mogućnosti osiguranja preostalih sredstava za ove potrebe.

Predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike upoznali su kantonalne ministre s dosadašnjim aktivnostima na reformi mirovinskog sustava u Federaciji BiH.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE