Nazad

Aktualno

Ministar Dedić: Podršku proljetnoj sjetvi dobit će 18.400 poljoprivrednika u FBiH
26 May 2020Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da je resorno ministarstvo okončalo javni poziv za proljetnu sjetvu, koji je realiziran u saradnji s kantonalnim ministarstvima i općinama.

- Na osnovu preliminarne liste korisnika koju je dostavilo 70 općina, poticajima od 8,8 miliona KM bit će obuhvaćeno 18.400 poljoprivrednih proizvođača - istakao je Dedić, dodavši da je riječ o poljoprivrednicima od kojih je većina bila upisana u registre poljoprivrednih gazdinstava, a da je od marta ove godine registrovano 1.200 novih gazdinstava i 227 poljoprivrednih obrta.

Dedić je naveo da će biti povećan obim poljoprivredne proizvodnje i obrađeno dodatnih 27.000 hektara zemljišta na području FBiH.

- U uslovima kada je zbog pandemije koronavirusa postojala opasnost od poremećaja u redovnom snabdijevanju hranom, Vlada FBiH i resorno ministarstvo poduzeli su dodatne aktivnosti kako bi povećali proljetnu sjetvu i ovom mjerom je djelimično ostvaren cilj da budemo manje ovisni o uvoznoj hrani - rekao je Dedić.

Naglasio je da je u pripremi i program podrške jesenjoj sjetvi, prvenstveno pšenice, koji će također biti realiziran u saradnji s nižim nivoima vlasti, te istakao da su tokom realizacije programa podrške proljetnoj sjetvi djelovali kao jedan tim s načelnicima općina i kantonalnim ministarima, bez obzira na stranačku pripadnost, i da se nada da će program biti uspješan i saradnja nastavljena.

- Kada budu potpisani sporazumi sa općinama mi ćemo objaviti preliminarnu listu svih korisnika podrške na internet stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao što objavljujemo i redovne isplate poticaja - kazao je Dedić.

Pojasnio je da je poljoprivreda tvornica na otvorenom i da se poljoprivrednici često suočavaju s nepogodama kao što su poplave, mraz ili suše, ali da su spomenutim programom veće površine poljoprivrednog zemljišta stavljene u funkciju.

- Ako budemo imali zadovoljavajuće vremenske uslove očekujemo i puno veći urod u odnosu na prošlu godinu, a svi građani bi trebali više kupovati domaće proizvode i tako nagraditi trud naših poljoprivrednika i doprinijeti jačanju privrede - kazao je ministar Dedić.
 
Srijeda,
15. srpanj 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE