Nazad

Arhiva

Dec
07
Predstavnici Svjetske banke u Vladi FBiH

07.12.2009.

Svjetska banka cijeni kooperativnost i aktivno učešće Federalne vlade u pripremi i stvaranju uvjeta za dobijanje podrške ove finansijske institucije u narednom periodu. Ovu ocjenu iznijeli su potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Philippe Le Houerou i direktorica SB za grupu zemalja jugoistočne Evrope Jane Armitage, na čelu delegacije ove banke prilikom današnjeg susreta i razgovora sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem i zamjenikom premijera i federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom u Sarajevu.

Riječ je o pomoći ove finansijske institucije našoj zemlji u ublažavanju posljedica ekonomske krize u vidu budžetske podrške kao dopune Programu MMF-a i kreditne linije za mala i srednje velika preduzeća.

Vlada FBiH je, kako su informirali njeni zvaničnici, već pripremila i u parlamentarnu proceduru uputila zakonska rješenja o reviziji korisnika boračko-invalidskih naknada, pripremljen je set zakonskih propisa iz socijalnog sektora, kao i Rebalans ovogodišnjeg budžeta, a u velikom stepenu su usaglašena i rješenja koja će biti predložena u Zakonu o plaćama, što daje osnova za očekivanje da ovi zakonski projekti budu usvojeni u Parlamentu FBiH u dogovorenim rokovima.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o finaliziranju projekata koji se implementiraju u našoj zemlji kao potpora njenom daljnjem ekonomskom oporavku i u čiji se uspješan tok delegacija Svjetske banke uvjerila za vrijeme ove posjete Bosni i Hercegovini. Inače, ova međunarodna finansijska institucija, kako je istaknuto danas, implementirala je u našoj zemlji do sada ukupno 62 projekta.