Nazad

Arhiva

Dec
07
Susret premijera FBiH i amabasadorice Kraljevine Danske

07.12.2009.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinovć susreo se danas sa ambasadoricom Kraljevine Danske Kirsten Geelan, a u fokusu razgovora bile su ekonomske prilike u FBiH i našoj zemlji, dosadašnja bilateralna saradnja i načini za njeno unapređenje.
Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji u FBiH i pregovorima sa MMF-om, premijer Mujezinović je kazao kako veoma brzo očekuje drugu tranšu stand by aranžmana.
- Ostalo nam je da usvojimo nekoliko zakona koji će omogućiti nove uštede u Budžetu FBiH, a očekujemo i da potpišemo sporazum sa Svjetskom bankom. Optimističan sam i smatram da smo u posljednjoj fazi krize, te da ćemo naredne godine imati mnogo stabilniju situaciju. Glavni problem sa kojim se suočavamo jeste slab izvoz i manjak investicija, ali se nadam da ćemo i tu sliku popraviti investiranjem u elektroenergetskom sektoru, infrastrukturi, poljoprivredi - kazao je Mujezinović.
Ambasadorica Geelan istakla je važnost Projekta podrške mikrokreditnim organizacijama u BiH čija sredstva će isključivo biti korištena za finansiranje kredita za mala i srednja preduzeća, uključujući finansiranje poljoprivrednih aktivnosti.
- Nadamo se da ćemo u vrijeme krize, koja je pogodila i BiH, mikrokreditima pomoći razvoj malih i srednjih preduzeća, a sve sa ciljem unapređenja razvoja i zapošljavanja u zemlji - kazala je danska ambasadorica.
Ovim projektom posebna pažnja se posvećuje finansiranju poljoprivrednih dobara kako bi se zaposlilo što više ljudi, te preduzećima koja se bave energetskom efikasnošću i zaštitom okoline.
Govoreći o energetskoj efikasnosti u kojoj danske kompanije imaju zavidno iskustvo, ambasadorica Geelan najavila je skoro održavanje konferencije u BiH na kojoj će biti predstavljeni načini funkcionisanja i ekspertiza s ciljem da se takva tehnologija prenese i u našu zemlju.