Nazad

Arhiva

Dec
04
Mujezinović: Vlada FBiH svjesna značaja regulatorne reforme

04.12.2009.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović je danas, prisustvujući u Parlamentu FBiH prezentaciji dosadašnje implementacije prve faze "Projekta regulatorne reforme u FBiH“, te najavi aktivnosti iz druge faze, kazao da je Federalna vlada svjesna značaja ovoga projekta i da će svojim angažmanom doprinijeti da se pozitivan rezultat što prije desi. Premijer je posebno zahvalio Federalnoj upravi za inspekcijske poslove na zalaganju u prvoj fazi, te na finansijskoj podršci Svjetskoj banci i Kraljevini Švedskoj, putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

- Na početku druge faze ovoga projekta cilj je olakšavanje registracije kompanija, ukidanje dvostrukog oporezivanja kada su u pitanju privredni subjekti, ali isto tako i čišćenje propisa. Vlada FBiH će učiniti sve da se to desi i da rezultat bude pozitivan, prije svega, za privredu ove zemlje koja praktično finansira sve - rekao je Mujezinović, izrazivši uvjerenje da će sav posao biti završen u 18 planiranih mjesci.

Inače, prva faza Projekta, odnosno tzv. "Giljotine propisa", čiji je osnovni cilj poboljšanje pojednostavljenje propisa u Federaciji BiH, utvrđivanje normativnih i administrativnih zapreka za uspješnije poduzetništvo te ukidanje neučinkovitih ili nepotrebnih propisa i procedura radi poboljšanja poduzetničke klime, započela je u julu ove godine i u njoj je, uz pomoć Federalne uprave za inspekcijske poslove, izvršena sveobuhvatna analiza zakona koji se odnose na smanjenje nelojalne konkurencije i rad inspekcija u FBiH, rečeno je tom prilikom.

Prema odredbama Sporazuma o saradnji na implementaciji "Projekta regulatorne reforme u FBiH", koji su u maju ove godine potpisali Vlada FBiH i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), implementacija druge faze predviđa pojednostavljenje i unapređenje administrativnih postupaka na nivou FBiH i njen je cilj unapređenje poslovanja kroz smanjenje troškova i rizika poslovanja preduzeća u Federaciji.

Šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli kazao je danas da prečišćeni propisi moraju biti takvi da ne zagušuju privatni sektor. Oni trebaju ukinuti dupliciranja, te povećati transparentnost. Mantovanelli je dodao da u tom procesu vjeruje u snažnu ulogu države kao regulatora.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak najavio je da će ta uprava predložiti Vladi FBiH 410 izmjena u postojećim propisima, od njih 898, jer trenutno, kako je rekao, na snazi ima propisa iz 1947. ili onih gdje su novčane sankcije inspekcijskih organa izražene u dinarima.

Tirak je rekao da je Uprava do sada imala veoma dobru podršku i pomoć Federalne vlade i da je uspjela za godinu dana izvršiti 138.934 kontrole na graničnim prijelazima, 28.784 unutrašnje kontrole i izdati 44.000 raznih rješenja, te da bi mogla još više uraditi kada bi bio donesen novi zakon o radu.