Nazad

Arhiva

Dec
01
Federalni štab Civilne zaštite o situaciji u vezi s gripom

01.12.2009.

Federalni štab Civilne zaštite je donio zaključak da Federalno ministarstvo zdravstva pripremi za Vladu Federacije BiH Program preventivnih mjera na suzbijanju epidemije gripe H1N1, te da svoje programe pripreme i kantonalne vlade i kantonalne uprave civilne zaštite.

Federalni štab Civilne zaštite je već donio odluku da če izdvojiti iz sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje do 150.000 konvertibilnih maraka za potrebe Federalnog ministarstva zdravstva, dok će samo Ministarstvo preostala sredstva osigurati iz budžeta.

Direktor Federalnog štaba Civilne zaštite Alija Tihić je naglasio da situacija u BiH ovog trenutka nije tako alarmantna, te da se eventualno krizna situacija, odnosno moguća pandemija, može očekivati tokom naredne godine. On je izrazio nadu da, ipak, do toga neće doći, te da će tome doprinijeti ove preventivne mjere.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva prim. dr. Marina Bera, naglasila je da Federalno ministarstvo zdravstva već ulaže sredstava u prevenciju ove gripe.