Nazad

Arhiva

Dec
01
Herceg: Raznolikost naše tradicije je istinsko bogatstvo

01.12.2009.

„Život, običaji i pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“ tema je danas u Sarajevu predstavljenog katoličkog kalendara za 2010. godinu, ali i naziv izložbe umjetničkih fotografija. Potporu organizaciji ovog kulturnog događaja u Umjetničkoj galeriji BiH, što ga je otvorio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, pružilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Zahvaljujući svim sudionicima na prikupljanju, čuvanju i prezentiranju naše kulturne baštine, kardinal Puljić je kazao kako se na ovaj način želi sačuvati pamćenje i prenijeti ga budućim pokoljenjima.

- Ujedinimo se u čuvanju pamćenja, ali i solidarno živimo sadašnjost da gradimo budućnost - kazao je nadbiskup vrhbosanski.

Govoreći na otvaranju izložbe, federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg ukazao je na činjenicu da je raznolikost naše tradicije naše istinsko bogatstvo, ali i obveza da je sačuvamo, pokažemo, s njom i od nje živimo.

- Međutim, svjedoci smo kako kotač vremena nezaustavljivo kreće naprijed i pod utjecajem gospodarskih, društvenih i civilizacijskih tekovina novoga doba, tradicijsko blago neumitno odlazi u zaborav, što nikoga ne smije ostaviti ravnodušnim i pasivnim promatračima. Kroz ovaj projekt Vrhbosanske nadbiskupije tradicijske vrednote dokumentiramo i promoviramo ponajprije za nas same koji dovoljno ne poznajemo različitosti i bogatstvo tradicije koja nas okružuje, ali i za sve one koji nas žele upoznati i razumjeti - istaknuo je ministar Herceg.

Izložba fotografija, čiji je autor Jasmin Fazlagić, u Umjetničkoj galeriji BiH otvorena je za javnost do 10. prosinca, nakon čega će ista biti predstavljena u izložbenom prostoru Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu od 14. do 28. prosinca ove godine. Početkom 2010. izložba će se moći razgledati u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić" u Slavonskom Brodu.