Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 255. sjednici, održanoj 11.02.2021. godine, donosi



ODLUKU


O DODJELI SREDSTAVA UTVRĐENIH U RAZDJELU 17. PRORAČUNA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2021. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ENERGIJE, RUDARSTVA I INDUSTRIJE "KAPITALNI TRANSFERI JAVNIM PODUZEĆIMA - OTF D.O.O. SARAJEVO - ZA POVEĆANJE KAPITALA NTF D.O.O. PLOČE"


I.


Ovom odlukom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dodjeljuje sredstva u iznosu od 4.000.000,00 KM (slovima: četirimiliona KM) utvrđena u razdjelu 17. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Kapitalni transferi javnim poduzećima - "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo - za povećanje kapitala "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče" ("Službene novine Federacije BiH", broj 4/21).


II.


Sredstva iz točke I. ove odluke koristiti će se u svrhu povećanja osnovnog kapitala u novcu gospodarskog društva "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče, a prema usvojenom Programu tehničko - tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture NTF d.o.o. Ploče za 2021. godinu sa Izmjenama i dopunama br. 2 Plana investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture NTF d.o.o. Ploče za 2021. godinu, a s ciljem potpune tehničko tehnološke sanacije terminala i povećanja kapitala u gospodarskom društvu "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo.


III.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužuje gospodarsko društvo "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo za kontrolu namjenskog utroška financijskih sredstava iz točke I. ove odluke, te praćenje realizacije Plana investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture NTF d.o.o. Ploče za 2021. godinu.


IV.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje suglasnost gospodarskim društvima "Operator-Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo i "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče za pokretanje postupka povećanja osnovnog kapitala pred nadležnim sudom.


V.


Zadužuju se gospodarska društva "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo i "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče da putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije detaljno informiraju Vladu Federacije Bosne i Hercegovine o realiziranju aktivnosti iz toč. II. i III. ove odluke, u roku ne duljem od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke.


VI.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužuje gospodarsko društvo "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče da nakon završetka aktivnosti iz toč. II., III. i V. ove odluke sačini završno izvješće o realizaciji Programa tehničko - tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče za razdoblje 2019 - 2021 godina sa detaljnim podacima o svim planiranim/realizovanim projektima sa naznačenim, planiranim/utrošenim, vlastitim/dodijeljenim financijskim sredstvima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, po godinama i kumulativno, a društvo "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo zadužuje se za završnu kontrolu namjenskog utroška dodijeljenih financijskih sredstava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iskazanih navedenim završnim izvješćem iz ove točke.


VII.


Zadužuju se gospodarska društva "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo i "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče da izvješća iz točke VI. ove odluke, putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, dostave Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje.


VIII.


Za realiziranje ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo financija, "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo i "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče, svako u okviru svoje nadležnosti.


IX.


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

V. broj 229/2021
11. veljačе 2021. godine
Sarajevo


Premijer
Fadil Novalić, v. r.