Na temelju čl. 28. i 37. Zakona o izvršenju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 4/21), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 255. sjednici, održanoj 11.02.2021. godine donosi



ODLUKU


O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "TEKUĆI TRANSFERI DRUGIM RAZINAMA VLASTI I FONDOVIMA - ZA SANACIJU ŠTETA NASTALIH USLJED POPLAVA I KLIZIŠTA" UTVRĐENOG PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2021. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU PROSTORNOG UREĐENJA


I.


Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - za sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta" utvrđenog Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, u razdjelu 23 ekonomski kod 6141 "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - za sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta" Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 4/21).


II.


Sredstva iz točke I. ove odluke u iznosu od 1.762.000,00 KM, osigurana su iz sredstava Federalnog ministarstva prostornog uređenja u razdjelu 23 ekonomski kod 6141 "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - za sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta", Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, ("Službene novine Federacije BiH", broj 4/21).


III.


Raspodjela sredstava utvrđenih ovom odlukom vršit će se:

a) Prema potpisanom Sporazumu o udruživanju sredstava između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa ujedinjenih nacija (UNDP) za realizaciju projekta "Oporavak od poplava u Federacije Bosne i Hercegovine" u iznosu od 300.000,00 KM.

b) Za dvanaest odabranih programa/projekata u visini od 100.000,00 KM po jednom programu/projektu, u skladu sa općim kriterijima sudjelovanja i posebnim kriterijima za raspodjelu utvrđenih ovom Odlukom i Pravilnikom o postupku dodjele transfera iz nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja broj: 05-02-2-915/18 od 14.09.2018. godine, a sredstva u visini od 262.000,00 KM raspodijeliti će se kao interventna sredstva kojima raspolaže federalni ministar prostornog uređenja, na osnovu podnesenih zahtjeva sa razrađenim programima/projektima i finansijskim planovima, u skladu zadanoj svrhi programa/projekata i kriterijima hitnosti, nepredviđenosti i specifičnosti programa/projekata.


IV.


(1) Opći kriteriji sudjelovanja koji podnositelji prijave trebaju zadovoljiti kako bi mogli konkurirati za dodjelu proračunskih sredstava su:

1) upis u odgovarajući registar i/ili osnivačkim aktom određeno područje djelovanja koje je u skladu sa prioritetima za koje se dodjeljuju proračunska sredstva,

2) uredno ispunjavanje obveza iz svih prethodno sklopljenih ugovora o financiranju iz proračunskih sredstava, ukoliko je podnositelj prijave imao takve ranije sklopljene ugovore,

3) uredno ispunjavanje obveze plaćanja poreza i doprinosa,

4) predmjer i predračun radova za predloženi program/projekat,

(2) Posebni kriteriji za raspodjelu sredstava:

1) broj ugroženih objekata, namjena ugroženih objekata i ugrožena infrastruktura,

2) kandidirani programi/projekti već imaju izrađenu projektnu dokumentaciju,

3) proračun projekta sa razrađenim/specificiranim informacijama:

- ukupan iznos financijskih sredstava potreban za provođenje programa ili projekta;

- iznos koji se za provođenje očekuje ili koji je već dobiven od drugih donatora ili drugih davalaca proračunskih sredstava (sufinanciranje);

- iznos vlastitih sredstava koji će podnositelj prijave sam uložiti u provođenje programa ili projekta (sufinanciranje);

4) doprinos kandidiranih programa/projekata većoj sigurnosti stanovništva, stambenih objekata i infrastrukture u ciljnim područjima i njihova održivost (obujam u kojem će se rezultati provedenih programa i projekata nastaviti koristiti od strane krajnjih korisnika),

5) regionalna zastupljenost u skladu sa makroekonomskim pokazateljima razvijenosti po kantonima FBiH


V.


Sredstva iz točke II. ove odluke, dodjeljivat će se korisnicima sredstava u skladu sa usvojenim programima/projektima iz točke III. ove odluke, a na temelju zahtjeva i javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Javni poziv za dodjelu sredstava iz ove odluke objaviće se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva prostornog uređenja, u "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje jednom dnevnom listu velikog tiraža, s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

Proceduru za izbor najpovoljnijeg ponuditelja za izvođenje radova sukladno Zakonu o javnim nabavama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14) provodi odabrani korisnik sredstava.

Odabrani korisnik sredstava se obvezuje da za jednog člana Povjerenstva za provođenje postupka javnih nabava imenuje predstavnika Ministarstva.


VI.


Javni poziv, ocjenu ispunjavanja općih uvjeta sudjelovanja i posebnih kriterija za raspodjelu sredstava iz točke IV. ove odluke, rješavanje prigovora i žalbi, te evaluaciju učinaka i namjenskog utroška dodijeljenih sredstava vrši Sektor za obnovu i zaštitu nacionalnih spomenika i energijsku učinkovitost i/ili odgovarajuća stručna Povjerenstva koja u tu svrhu imenuje Federalni ministar prostornog uređenja, sukladno Pravilniku o postupku dodjele transfera iz nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja, broj 05-02-2-915/18 od 14.09.2018. godine.


VII.


Sukladno ovoj odluci, pojedinačne odluke o dodjeli sredstava korisnicima za sve navedene programe/projekte, donosi Federalni ministar prostornog uređenja.


VIII.


S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za dodjelu sredstava iz točke III. odluke Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obvezama.


IX.


Interventna sredstva iz točke III. podtočka b) ove odluke dodjeljivat će se na temelju zahtjeva od strane drugih razina vlasti koje će nadležna služba i/ili stručno povjerenstvo iz točke VI. ove odluke, sa zapisnikom i obrazloženjem dostaviti federalnom ministru prostornog uređenja, koji donosi konačnu odluku.


X.


Korisnici sredstava su obvezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski i da dostave izvješće sa kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstava u roku od 15 dana od dana završetka programa/projekta.

Ukoliko tijekom 2021. godine sva odobrena sredstva ne budu utrošena, korisnik sredstava dostavlja izvješće o utrošku dijela sredstava i kopiju izvadka iz banke kojom se potvrđuje da preostala sredstva nisu utrošena i to do 30.06. naredne godine.


XI.


Nadzor, evaluaciju učinaka i provjeru programskog utroška sredstava vrši Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem stručnog povjerenstva iz točke VI. ove odluke, kojeg imenuje Federalni ministar prostornog uređenja.


XII.


Ministarstvo će dostavljati izvješće o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu financija - Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sukladno Zakonu o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.


XIII.


Za realiziranje ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, svatko u okviru svojih nadležnosti.


XIV.


Ova, odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

V. broj 225/2021
11. veljače 2021. godine
Sarajevo


Premijer
Fadil Novalić, v. r.