Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 254. sjednici, održanoj 04.02.2021. godine, donosi



ODLUKU


O IZMJENAMA I DOPUNI ODLUKE O ODOBRAVANJU REPROGRAMA KREDITA GOSPODARSKOM DRUŠTVU "PRETIS" D.D. VOGOŠĆA ODOBRENOG IZ KOMISIONIH SREDSTAVA VLADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE KOD RAZVOJNE BANKE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


I.


U Odluci o odobravanju reprograma kredita gospodarskom društvu "Pretis" d.d. Vogošća odobrenog iz komisionih sredstava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 86/20), u točki II. alineja 1. riječi: "reprogram duga" zamjenjuju se riječima:

"izmirenje obaveza".

U alineji l. iza riječi: "rata" dodaju se riječi: "u toku grace perioda".

U alineji 4. riječ: "reprogram" zamjenjuje se riječju: "izmirenje".

U alineji 4. iza riječi: "rata" dodaju se riječi: "u toku grace perioda".


II.


Iza točke III. dodaje se nova točka III a., koja glasi:

"III a.

Naplaćena sredstva temeljem reprograma kredita, usmjeravat će se na račun Projekta lokalnog razvoja (LDP-09).

Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine će pokretati pravne radnje radi naplate kredita iz ove odluke, primjenjujući svoje politike i akta, a po nalogu/instrukciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno resornog ministarstva.

Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine pripada naknada za obavljanje komisionog posla u visini 20% obračunate ukupne kamate po predmetnom kreditu. Naknadu za obavljanje komisionog posla i sve troškove vezano za pravne radnje poduzete s ciljem naplate kredita iz ove odluke, Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine će naplaćivati kompenzacijom sa računa prikupljenih sredstava po komisionim poslovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine".


III.


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

V. broj 197/2021
04. veljače 2021. godine
Sarajevo


Premijer
Fadil Novalić, v. r.