Na osnovu čl. 31. i 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 107, hitnoj sjednici, održanoj 19.03.2018. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA "SUBVENCIJE PRIVATNIM PREDUZEĆIMA I PREDUZETNICIMA - FINANSIRANJE PRVOG UPOŠLJAVANJA I SAMOUPOŠLJAVANJA",
UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2018. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I
OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - finansiranje prvog upošljavanja i samoupošljavanja", utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, preduzetnišrva i obrta - razdjel 50. ekonomski kod 614500 - Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - finansiranje prvog upošljavanja i samoupošljavanja.
Sredstva utvrđena Programom iz stava (1) ove tačke u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM, realizovat će se putem Federalnog ministarstva razvoja,   poduzetništva i obrta, Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi za zapošljavanje.

 

II

 

Finansijska sredstva iz stava (2) tačke I ove odluke u iznosu od 2.000.000 KM, ekonomski kod 614500 - Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima-  finansiranje prvog upošljavanja i samoupošljavanja, raspodijelit će se po zaključenim ugovorima na temelju Javnog poziva iz 2016. godine, koji dospijevaju na plaćanje u 2018. godini.
Svrha Programa: Subvencioniranje poslodavaca za slučaj upošljavanja neuposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staza u zvanju za koje su se obrazovale ili u visini stručne spreme i subvencioniranje osoba koje se same upošljavaju.
Kriteriji za raspodjelu sredstava:  
- Poslodavci koji upošljavaju osobe u životnoj dobi od 15-30 godina, bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovale ili u visini stručne spreme, koja se u evidenciji nadležne službe za zapošljavanje vodi kao neuposlena osoba duže od trideset dana i koja, bez obzira na period, nema ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koji se obrazovala.
- Osoba koja se sama upošljava u životnoj dobi od 18 ili više godina koja se vodi u evidenciji nadležnog organa za upošljavanje kao nezaposlena osoba neprekidno duže od trideset dana i koja bi koristila subvenciju kako bi radila sama za sebe.
Kategorija korisnika sredstava: pravne i fizičke osobe sa kojima su zaključeni ugovori na temelju Javnog poziva iz 2016. godine, koji dospijevaju na plaćanje u 2018. godini.

 

III

 

Federalni zavod za zapošljavanje će na osnovu izvještaja kantonalnih službi za zapošljavanje dostavljati Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta Izvještaj o ispunjavanju uslova za isplatu na dalji postupak radi refundiranja sredstava korisnicima.
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će izvršiti refundaciju sredstava za svakog poslodavca pojedinačno, kao i za osobu koja se sama upošljava, na način da refundira ugovoreni iznos za protekli mjesec.

 

IV

 

Nadzor nad ispunjavanjem uslova za vrijeme korištenja subvencije vrši Federalni zavod za zapošljavanje u saradnji sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine.

 

V

 

O utrošenim sredstvima iz tačke I ove odiuke Ministarstvo će izvijestiti Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija kvartalno, a Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

VI

 

Za provođenje ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo finansija,    Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Federalni zavod za zapošljavanje.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 217/2018
19. marta 2018. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.