Na temelju čianka 11. stavak (4) Zakona o financijskom konsolidiran]u gospodarskih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 52/14 i 36/18), a u svezi s odredbama čl. 8. i 11. Uredbe o postupku financijske konsolidacije gospodarskih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 74/17 i 84/18), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 160. sjednici, održanoj 25.10.2018. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O FINANCIJSKOM KONSOLIDIRANJU

GOSPODARSKOG DRUŠTVA "ALUMINIJ" D.D. MOSTAR

 

 

I

 

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrava pokretanje postupka financijskog konsolidiranja gospodarskog društva "ALUMINIJ" d.d. Mostar sa 44% učešćem državnog kapitala.

 

 

II

 

 

Postupak financijskog konsolidiranja gospodarskog društva "ALUMINIJ" d.d. Mostar, započinje danom stupanja na snagu ove odluke i ne može trajati dulje od 10.07.2019. godine.

 

 

III

 

 

Odobreni postupak financijske konsolidacije obuhvata izmirenje dugovanja gospodarskog društva "ALUMINIJ" d.d. Mostar, nastalih zaključno do 30.09.2013. godine u ukupnom iznosu od 47.423.156,03 KM, a na temelju:

 

-

duga za isporučenu električnu- energiju

(ukupno 41.3 1 0. 173,69 KM)

-

dugovanja prema dobavljačima

(ukupno 5.889.780,00 KM)

-

dugovanja prema zaposlenicima

(ukupno 223.202,34 KM),

 

a sukladno sa elaboratom opravdanosti financijskog konsolidiranja.

 

 

IV

 

 

Izmirenje dugovanja, iz točke III ove odluke, gospodarsko društvo "ALUMINIJ" d.d. Mostar, izvršit će na temelju Sporazuma o financijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa davaocima usluga, dobavljačima i uposlenicima.

Sporazumom će se ponovo preispitati i usaglasiti odnosno utvrditi točan iznos, vrsta i struktura dugovanja, način na koji će biti izmirene obveze, iznosi i dinamika plaćanja, kao i naznaka da se izmirenje duga vrši na teret kapitala gospodarskog društva.

Primjerak Sporazuma se dostavlja Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

V

 

 

Zadužuje.se Skupština gospodarskog društva "ALUMINIJ" d.d. Mostar da donese Odluku o povećanju kapitala za dio obveza koje su predmet konsolidiranja.

 

 

VI

 

 

Zadužuje se gospodarsko društvo "ALUMINIJ" d.d. Mostar, da jednom mjesečno izvijesti Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o svim aktivnostima poduzetim u cilju realizacije ove odluke.

 

 

VII

 

 

Zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da prati, i izvijesti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine o provođenju ove odluke, u roku od 90 (devedeset) dana od dana njenog stupanja na snagu.

 

 

VIII

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 1264/2018

25. listopada 2018. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, v. r.