Na temelju članka 11. stav (4) Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 32/17), a u svezi sa člankom 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercego­vine, na 160. sjednici, održanoj 25.10.2018. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O UTVRĐIVANJU SASTAVA I BROJA ČLANOVA I

NAČINA RADA VIJEĆA ZA RAZVOJNO PLANIRANJE I

UPRAVLJANJE RAZVOJEM FEDERACIJE

BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

I

 

 

Ovom odlukom utvrđuje se sastav i broj članova i način rada Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vijeće Federacije), kao i sektorskih vijeća.

 

 

II

 

 

(1)    Članovi Vijeća Federacije su:

-       premijer Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: premijer Federacije);

-       zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine -federalni ministar finansija/financija;

-       premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona;

-       premijer Vlade Tuzlanskog kantona;

-       premijer Vlade Posavskog kantona;

-       predsjednik Vlade Kantona 10;

-       predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona;

-       premijer/predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona;

-       premijer Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde;

-       premijer Vlade Kantona Sarajevo;

-       premijer Vlade Unsko-sanskog kantona;

-       premijer Vlade Srednjobosanskog kantona;

-      predsjednik Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Savez).

(2)    U radu Vijeća Federacije učestvuje i direktor Federalnog zavoda za programiranje razvoja ili osoba koju on imenuje.

(3)   U okviru Vijeća Federacije, po potrebi i na prijedlog nadležnog federalnog ministra, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osniva sektorska vijeća koja imaju savjetodav­nu ulogu u procesima definiranja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji specifičnih sektorskih prioriteta u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), odnosno izrade sektorskih - strateških dokumenata. Smjernice za rad sektorskih vijeća donosi Vijeće Federacije u vidu zaključka.

 

 

III

 

 

(1)    Vijećem Federacije predsjedava premijer Federacije, a u slučaju njegove odsutnosti drugi zamjenik premijera Federacije.

(2)    Član Vijeća Federacije iz točke II ove odluke imenuje svog zamjenika koji učestvuje u radu Vijeća Federacije u slučaju njegove odsutnosti.

 

 

IV

 

 

Predsjedavajući Vijeća Federacije predstavlja i zastupa Vijeće Federacije, predsjedava i održava red na sjednicama Vijeća Federacije, inicira razmatranje i raspravu o pojedinim pitanjima iz djelokruga Vijeća Federacije, saziva sjednicu Vijeća Federacije i predlaže dnevni red, brine o radu Vijeća Federacije i potpisuje akte koje donosi Vijeće Federacije.

 

 

V

 

 

Članovi Vijeća Federacije dužni su prisustvovati sjedni­cama i sudjelovati u radu Vijeća Federacije, raspravljati i odlu­čivati o svim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća Federacije.

 

 

VI

 

 

Sjednica Vijeća Federacije saziva se pismenim putem, a izuzetno i na drugi način. Poziv za sjednicu dostavlja se članovima Vijeća Federacije u pravilu sedam dana prije datuma održavanja sjednice, a ako postoje obrazloženi opravdam razlozi, taj rok može biti i kraći. Uz poziv se dostavlja prijedlog dnevnog reda, svi materijali koji se odnose na prijedlog dnevnog reda i zapisnik sa prethodne sjednice. Poziv i materijal za sjednicu mogu se dostaviti i elektronskim putem.

 

 

VII

 

 

Dnevni red za sjednicu Vijeća Federacije predlaže predsjedavajući Vijeća Federacije, a po potrebi pojedine tačke za dnevni red mogu predsjedavajućem predložiti i drugi članovi. Vijeća Federacije.

Dnevni red utvrđuje se na početku sjednice. Na sjednici Vijeća Federacije može se predložiti izmjena/dopuna dnevnog reda.

 

 

VIII

 

(1) Sjednice Vijeća Federacije se održavaju prema potrebi, a najmanje jednom godišnje. Sjednice saziva predsjedavajući Vijeća Federacije.

(2) Na sjednice Vijeća Federacije mogu se po potrebi pozivati i predstavnici drugih tijela i organizacija, te stručnjaci iz drugih relevantnih područja, koji nisu članovi Vijeća Federacije, i oni nemaju pravo glasa.

 

 

IX

 

 

Za rad Vijeća Federacije potrebno je da na sjednici prisus­tvuje natpolovična većina članova Vijeća Federacije. Ukoliko sjednici ne prisustvuje potreban broj članova, predsjedavajući Vijeća Federacije odgađa sjednicu.

 

 

X

 

 

Na sjednici Vijeća Federacije donose se preporuke u formi zaključaka koji se dostavljaju nadležnim institucijama u Federaciji na dalje postupanje.

 

 

XI

 

 

(1)    O radu na sjednici Vijeća Federacije vodi se zapisnik.

(2)    Zapisnik obvezno sadrži: vrijeme i mjesto održavanja sjednice, dnevni red sjednice, ime predsjedavajućeg, odnos­no zamjenika predsjedavajućeg ukoliko predsjedavajući nije prisutan na sjednici, imena prisutnih i odsutnih članova uz napomenu za one članove koji su svoje odsustvo opravdali ili nisu opravdali, imena ostalih sudionika na sjednici, tok sjednice s naznakom pitanja o kojima se raspravljalo i odlučivalo te zaključke o pojedinim pitanjima.

(3)    Zapisnik potpisuje predsjedavajući Vijeća Federacije, odnosno njegov zamjenik ukoliko predsjedavajući nije prisutan na sjednici i lice koje vodi zapisnik.

 

 

XII

 

 

Izvještaj o svome radu Vijeće Federacije podnosi Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Vijeće Federacije o svom radu informiše i javnost, usmenim ili pismenim saopćenjima i drugim oblicima informiranja.

 

 

XIII

 

 

Za rad i članstvo u Vijeću Federacije nije predviđena naknada.

 

 

XIV

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 1249/2018

25. listopada 2018. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, v. r.