Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u svezi sa točkom III Odluke o osnivanju posebnog fonda Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine i načinu korištenja novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz mjerodavnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 17/17), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 157. sjednici, održanoj 21.09.2018. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O ODOBRAVANJU RASPODJELE DIJELA NOVČANIH

SREDSTAVA OSTVARENIH PRODAJOM PODUZEĆA

IZ MJERODAVNOSTI AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU

U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE ZA

SANIRANJE ŠTETA NASTALIH U "NAFTNI

TERMINALI FEDERACIJE" D.O.O. PLOČE USLJED

HAVARIJE BRODO-PRIVEZA

 

 

I

 

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, odobrava da se iz sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz mjerodavnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine koja su deponirana na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, otvorenog kod Centralne banke Bosne i Hercegovine, izdvoje sredstva za saniranje šteta nastatih u "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče usljed havarije brodo-priveza u iznosu od 2.015.368,96 KM (dvamilijunapetnaesttisućatristotinešezdesetosam i 96/100 KM), a navedena financijska sredstva će se koristiti u svrhu povećanja kapitala u "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče.

 

 

II

 

 

Za realiziranje tačke I ove odluke zadužuju se Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, "Operator-Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo i "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče, svatko u okviru svoje mjerodavnosti.

 

 

III

 

 

Sredstva iz tačke I ove odluke utrošit će se sukladno Planu utroška sredstava za sanaciju Šteta naslalih usljed havarije broda-priveza i sanaciju dijela infrastrukture terminala, sačinjenim od strane Uprave društva "Naftni terminali Federacije" d.o.o. Ploče, a dostavljenim Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije putem Gospodarskog društva "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo.

 

 

IV

 

 

Za kontrolu namjenskog utroška financijskih sredstava i praćenje dinamičkog plana realiziranja projekta prema Planu utroška sredstava navedenim u točki III ove odluke, zadužuje se "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo.

 

 

V

 

 

Zadužuje se Gospodarsko društvo "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo da putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije informira Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, o realiziranim aktivnostima iz točke I u roku ne duljem od trideset dana i realiziranim aktivnostima iz točke IV ove odluke u roku ne duljem od pet mjeseci, od dana stupanja na snagu ove odluke.

 

 

VI

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 1182/2018

21. rujna 2018. Godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, v. r.