Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u svezi sa člankom 27. stavak (1) i člankom 37. stavak (3) Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH, broj 32/17), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 156. sjednici, održanoj 13.09.2018. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA FEDERACIJE

BOSNE I HERCEGOVINE 2021. - 2027.

 

 

I

(1) Pokreće se proces izrade Strategije razvoja Federacije Bosne i Hercegovine 2021. - 2027. (u daljem tekstu: Strategija razvoja FBiH).

(2) Strategija razvoja FBiH je integrirani, multisektorski strateški dokument Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) koji definira javne politike, usmjerava razvoj teritorija Federacije i područja kantona i jedinica lokalne samouprave i zacrtanim strateškim ciljevima i prioritetima predstavlja putokaz za sveukupni društveni razvoj.

 

 

II

 

 

U procesu izrade Strategije razvoja FBiH primjenjivat će se načela razvojnog planiranja i upravljanja razvojem iz članka 4. Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

 

III

 

 

Strategija razvoja FBiH sadržavat će i prioritete i razvojne pravce definirane u relevantnim strateškim dokumentima Bosne i Hercegovine, dokumentima relevantnim za proces europskih integracija i drugim međunarodno preuzetim obvezama Bosne i Hercegovine, uključujući i Agendu 2030 koju je donijela Generalna skupština UN-a.

 

 

IV

 

 

(1)    Nositelj izrade Strategije razvoja FBiH je Federalni zavod za programiranje razvoja (u daljem tekstu: Zavod).

(2)    Sudionici u procesu izrade Strategije razvoja FBiH su nadležne institucije Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave, te socio-ekonomski partneri. Jedinice lokalne samouprave svoje interese u procesu izrade Strategije razvoja FBiH izražavaju i zastupaju putem Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

(3)   Zavod će, primjenom otvorenog metoda koordinacije i poštujući princip horizontalne i vertikalne koordinacije, formirati radna tijela za sudjelovanje u izradi strategije, kojim se osigurava uključivanje sudionika iz stavka (2) ove točke u svim fazama procesa izrade Strategije razvoja FBiH.

 

 

V

 

 

Proces izrade Strategije razvoja FBiH odvijat će se po sljedećim fazama:

a)     izrada strateške platforme koja obuhvata određivanje vizije razvoja i strateških ciljeva;

b)     određivanje prioriteta i mjera;

c)     identifikacija strateških projekata;

d)     izrada indikativnog financijskog okvira za  imple­mentaciju strateških dokumenata;

e)     definiranje načina implementacije, praćenja, izvješćivanja i evaluacije strateških dokumenata;

f)     usvajanje strateških dokumenata uz prethodnu provedbu procesa konzultacija.

 

 

VI

 

 

(1)    Strategija razvoja FBiH je ključni dokument za izradu sektorskih strategija, programa rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za mandatno razdoblje, trogodišnjeg plana rada federalnih organa uprave, godišnjeg plana rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, dokumenta okvirnog proračuna (DOP), godišnjeg proračuna i programa javnih investicija.

(2)    Strategija razvoja FBiH predstavlja podlogu za izradu strategija razvoja kantona i jedinica lokalne samouprave u Federaciji.

 

 

VII

 

 

(1)   Rok za izradu Strategije razvoja FBiH je 18 mjeseci od dana osiguranja sredstava za izradu Strategije.

(2)   Ukupna sredstva potrebna za izradu Strategije razvoja FBiH iznose 150.000 KM, a osigurat će se na sljedeći način:

a)     Proračun FBiH - 96.000 KM;

b)     Donatori 54.000 KM.

 

 

VIII

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 1125/2018

13. rujna 2018. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, v. r.