Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i članka 9. stavak (2) Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću ("Službene novine Federacije BiH", br. 89/15 i 11/17), na prijedlog federalnog ministra kulture i sporta, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 147. sjednici, održanoj 14.06.2018. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O UTVRĐIVANJU LISTE KORISNIKA I RASPODJELI

DIJELA PRIHODA OSTVARENIH PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU

 

 

I

 

 

Odobrava se raspodjela dijela prihoda u iznosu od 481.121,57 KM uplaćenih u Proračun Federacije Bosne i Hercegovine u 2017. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, kako slijedi:

a)     Iznos od 179.000,00 KM raspodjeljuje se za financi­ranje programa i projekata iz oblasti "Promoviranje kulture", sadržanih u odobrenom konačnom prijedlo­gu liste korisnika, nakon provedene procedure po javnom konkursu (Prilog - Lista korisnika broj 1);

b)     Iznos od 302.121,57 KM raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata iz oblasti "Promicanje razvoja profesionalnog i amaterskog sporta s ciljem povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate" sadržanih u odobrenom konačnom prijed­logu liste korisnika, nakon provedene procedure po javnom konkursu (Prilog - Lista korisnika broj 2). Lista korisnika broj l i Lista korisnika broj 2 iz stavka (1) ove točke, koje se nalaze u prilogu ove odluke, čine njen sastavni dio.

 

 

II

 

 

Federalno ministarstvo kulture i sporta će najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava sa svim korisnicima kojima su sredstva dodijeljena.

Ugovori iz stavka (1) ove točke će sadržavati odredbu, prema kojoj će se utvrditi obaveza korisnika sredstava da naj­kasnije do 31.12.2018. godine Federalnom ministarstvu kulture i sporta dostave izvješće o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.

Korisnici sredstava su dužni u prilogu izvještaja iz stavka (2) ove točke, dostaviti i vjerodostojnu dokumentaciju na osnovu koje se dokazuje namjenski utrošak sredstava.

 

 

III

 

 

Ukoliko Korisnik sredstava, u roku određenom u stavku (2) točke II ove odluke, ne dostavi Federalnom ministarstvu kulture i sporta izvješće o utrošku sredstava ili dodijeljena sredstva utroši suprotno propisanim kriterijima, dužan je na zahtjev Federalnog ministarstva kulture i sporta izvršiti povrat sredstava.

Protiv korisnika sredstava koji ne izvrši povrat dodijeljenih sredstava u skladu sa stavkom (1) ove točke, Federalno ministarstvo kulture i sporta će u skladu sa zakonom, kod nadležnih sudskih organa poduzeti odgovarajuće mjere.

 

 

IV

 

 

Korisnici sredstava iz točke I ove odluke koji u ugovo­renom roku ne dostave izvješće o utrošku sredstava ili dodijeljena sredstva utroše suprotno propisanim kriterijima, neće moći ostvariti pravo na dodjelu sredstava u naredne tri godine.

 

 

V

 

 

Federalno ministarstvo kulture i sporta će najkasnije do 01. ožujka 2019. godine dostaviti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sveobuhvatnu informaciju o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima iz točke I ove odluke.

 

 

VI

 

 

Za izvršenje ove odluke nadležni su Federalno ministarstvo kulture i sporta/Federalno ministarstvo kulture i športa i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako iz svoje nadležnosti, a u skladu sa člankom 11. Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću ("Službene novine Federacije BiH", br. 89/15 i 11/17).

 

 

VII

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 824/2018

14. lipnja 2018. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, v. r.