Na osnovu čl. 25. i 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 109. hitnoj sjednici, održanoj 29.03.2018. godine donosi

 

 

O D L U K U

 

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA

TEKUĆEG TRANSFERA "SUBVENCIJE JAVNIM

PREDUZEĆIMA - TRANSFER ZA IZMIRENJE

OBAVEZA PO ZAKONU O FINANSIJSKOJ

KONSOLIDACIJI JP ŽELJEZNICA FEDERACIJE BiH

D.O.O. SARAJEVO" UTVRĐENOG BUDŽETOM

FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2018.

GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I

KOMUNIKACIJA

 

 

I

 

 

Usvaja se Program utroška sredstava tekućeg transfera "Subvencije javnim preduzečima - Transfer za izmirenje obaveza po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji JP Željeznica Federacije BiH d.o.o. Sarajevo" utvrđenog u razdjelu 18. Ekonomski kod 6144 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

 

 

II

 

 

Svrha Programa; Provođenje Zakona o o finansijskoj konsolidaciji Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, d.o.o. Sarajevo za period od 01.01.2008. do 31.12.2012. godine ("Službene novine Federacije BiH", broj 04/09) po kojem Federacija Bosne i Hercegovine u svojstvu vlasnika državnog kapitala u JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo vrši finansijsku konsolidaciju ovog privrednog društva.

Visina sredstava: Iznosi 6.000.000,00 KM i bit će raspoređen za namjenu plaćanja obaveza prema javnim fondovima kako slijedi:

 

 

 

r.b.

Korisnik transfera

Svrha programa

Iznos u KM

1.

 

 

JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo

Izmirivanje obaveza prema Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje utrđenog Zakonom o finansijskoj konsolidaciji JP Željeznica Federacije BiH d.o.o. Sarajevo

4.800.000,00

Izmirivanje obaveza prema Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i kantonalmm zavodima za zdravstveno osiguranje utvrđenog zakonom o finansijskoj konsolidaciji JP Željeznica Federacije BiH d.o.o. Sarajevo

1.200.000.00

 

UKUPNO:

6.000.000,00

 

 

III

 

 

Korisniku transfera iz tačke II ove odluke sredstva će se prebacivati po ispostavljenim fakturama za iznose koje su isti uplatili prema javnim fondovima na ime izvršavanja Zakona o finansijskoj konsolidaciji Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, d.o.o. Sarajevo za period od 01.01.2008. do 31.12.2012. godine.

 

 

IV

 

 

JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo će za visinu sredstava utvrđenih u tački II ove odluke povećati učešće državnog kapitala i o istom će informisati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

 

 

V

 

 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će u skladu sa Pravilnikom o finansijskom izvještavanju i godišnjem obračunu budžeta u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 69/14, 34/15 i 4/16) kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo finansija o iznosu prebačenih sredstava.

 

 

VI

 

 

Za provođenje ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija i JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

 

VII

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 352/2018

29. marta 2018. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, s. r.