Na temelju čl. 31. i 37. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 108. žurnoj sjednici, održanoj 21.03.2018. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA S KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA TEKUĆIH

TRANSFERA UTVRĐENIH PRORAČUNOM

FEDERACIJE BOSNE l HERCEGOVINE ZA 2018.

GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU RAZVOJA,

PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

 

I

 

 

Usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih u razdjelu 50. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Sredstva za realizaciju Programa iz stavka (1) ove točke u ukupnom iznosu od 7.380.000,00 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao nepovratna (grant) sredstva.

 

 

II

 

 

Financijska sredstva iz stavka (2) točke I ove Odluke u iznosu od 7.380.000,00 KM, raspodjeljuju se s ekonomskih kodova, po projektima kako slijedi:

 

1. EKONOMSKI KOD 614100 - Tekućitransferi drugim

razinama vlasti i fondovima - Tekući transferi općinama i

gradovima

1.1. Naziv projekta: Izgradnja poduzetničkih zona: 4.000.000

KM

Svrha projekta:

Izgradnja nove i unaprjeđenje postojeće komunalne infrastrukture u poduzetničkim zonama Federacije Bosne i Hercegovine tamo gdje ista predstavlja prepreku razvoju poduzetništva, kao i unaprjeđenje usluga za upravljanje razvojem poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Kvaliteta projekta; izvori - način financiranja; broj aktivnih korisnika zone; broj zaposlenih u zoni; trend privlačenja investitora u zadnje tri godine; stupanj aktivne iskorištenosti zone; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (u daljem tekstu: Ministarstvo).

 

Kategorija korisnika sredstava:

Općine i gradovi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

2. EKONOMSKI KOD 614200 - Tekući transferi pojedincima - isplata stipendija i isplata inovatorima

2.1. Naziv projekta: Poticaji inovatorima - pojedincima 40.000 KM

Svrha projekta:

Poticanje inovatora na razvoj inovacija; dovođenje inovacije do proizvoda; poticanje inovatora da krenu u poduzetničke pothvate i uporaba inovativnog  potencijala u stvaranju domaćih proizvoda.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Vrsta proizvoda kojem je inovacija namijenjena; stupanj realizacije inovacije do proizvoda; izvori - način financiranja; priznanja na sajmovima i izložbama; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Inovatori - pojedinci koji imaju prebivalište u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

2.2. Naziv projekta: Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja: 60.000 KM

Svrha projekta;

Stimuliranje učenika kako bi se obrazovali za obavljanje deficitarnih zanimanja.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Uspjeh u prethodnoj školskoj godini; imovinsko stanje učenika; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Učenici koji će se u školskoj 2018/2019 godini školovati za deficitarna zanimanja. Popis srednjim stručnim školama za deficitarna zanimanja. Popis deficitarnih zanimanja se utvrđuje odlukom, svaka jedinica deficitarnih zanimanja se utvrđuje odlukom, svaka jedinica lokalne samouprave posebno i odluka mora biti objavljena u službenom glasilu jedinice lokalne samouprave.

 

3. EKONOMSKI KOD 614300 - Tekući transferi neprofitnim organizacijama, udruženjima građana, obrtničke komore Federacije BiH i županija i obrazovne institucije

3.1. Naziv projekta: Unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture: 150.000 KM

Svrha projekta:

Uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno novoosnovanih poduzeća; razvoj poduzetničkih potpornih institucija (poduzetničkih, centara, poduzetničkih inkubatora, tehnoloških parkova i ostalih vidova poduzetničke infrastrukture); unaprjeđenje učinkovitosti proizvodnje i proizvodnih procesa na tržištu malih i srednjih poduzeća umreženih u klastere; privlačenje investicija i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Namjena projekta; izvori - način financiranja; broj članova klastera, odnosno broj MSP-a u inkubatoru, tehnološkom parku i ostalim vidovima poduzetničke infrastrukture; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Korisnici sredstava su poduzetničke potporne institucije s područja Federacije Bosne i Hercegovine (poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, klasteri, poduzetnički centri i ostali vidovi poduzetničke infrastrukture) koji imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

 

3.2. Naziv projekta: Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama: 100.000 KM

Svrha projekta:

Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika na zajedničkom tržištu; opstanak i razvoj komorskog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, edukacija članova komore i udruženja, organiziranje zajedničkih nastupa na sajmovima.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava;

Namjena projekta; izvori - način financiranja; broj članova udruženja i komora; organiziranost udruženja i komora; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Udruženja, komore i obrazovne institucije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine i imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

 

4. EKONOMSKI KOD 614500 - Subvencioniranje privatnih poduzeća i poduzetnika

4.1. Naziv projekta: Poticaji opstanku tradicionalnih i starih obrta: 180.000 KM

Svrha projekta:

Očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i povijesnog naslijeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinanciranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, poboljšanja uvjeta rada u radionici i obrazovanja i stručnog osposobljavanja zaposlenih.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Namjena ulaganja sredstava; vrsta djelatnosti; izvori - način financiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj grupi; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Obrtnici koji obavljaju djelatnost u skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09, 38/10 i 16/12) izuzev djelatnosti C/32.12 i S/95.25 i posluju najmanje 12 mjeseci. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaziti se u većinskom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme. Korisnici poticaja ovog ministarstva u 2017. godini nemaju pravo na korištenje sredstava ovog projekta u 2018. godini.

 

4.2. Naziv projekta: Poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta: 500.000 KM Svrha projekta:

Poticanje vezanih i posebnih obrta na razvoj djelatnosti kroz sufinanciranje troškova nabavke opreme potrebne za proširenje i osuvremenjivanje proizvodnje, kako bi se omogućilo povećanje kvaliteta proizvoda i rast zaposlenosti.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Namjena ulaganja sredstava; vrsta djelatnosti; izvori - način financiranja; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj grupi; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Obrtnici koji obavljaju djelatnost u skladu s Uredbom o vezanim i posebnim obrtima ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09, 62/10 i 16/12), pripadaju u područja C, F, G i grani 95 iz područja S vezanih obrta i područje F posebnih obrta propisanih ovom Uredbom i posluju najmanje 12 mjeseci. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaziti se u većinskom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imati najmanje 1 (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme. Korisnici poticaja ovog ministarstva u 2017. godini nemaju pravo na korištenje sredstava ovog poticaja u 2018. godini.

 

4.3. Naziv projekta: Poticaji novoosnovanim subjektima malog gospodarstva: 800.000 KM

Svrha projekta:

Održavanje pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata malog gospodarstva. Kroz projekt će se realizirati subvencioniranje troškova registracije i troškova doprinosa za zaposlene.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zaposlenosti; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS): pripadnost ciljnoj grupi.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme, a registrirani su poslije 15. 3. 2017. godine. Korisnici poticaja po programu Federalnog zavoda za zapošljavanje - program Start up 2017. i 2018. godine nemaju pravo sudjelovanja na ovaj projekat.

Nisu prihvatljive prijave subjekata malog gospodarstva koji imaju registriranu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.

 

4.4. Naziv projekta: Jačanje konkurentnosti MSP-a: 1.500.000 KM

Svrha projekta:

Jačanje konkurentnosti MSP-a kroz podršku procesu uvođenja međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unaprje­đenje znanja i vještina zaposlenih, tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, promociju izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Kvaliteta projekta, izvori - način financiranja; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj grupi; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva; vrsta djelatnosti s aspekta stupanja finalizacije proizvoda; povećanje zaposlenosti; integracija inovacija u poslovanje MSP; namjena ulaganja sredstava.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Pravna lica (d.o.o. i d.d.) definirana po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva, koja imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine, posluju najmanje godinu dana, imaju iskazano pozitivno poslovanje u 2017. godini, imaju najmanje 5 (pet) zaposlenih na neodređeno vrijeme, te koja će povećati zaposlenost minimalno za jednog radnika tijekom realizacije projekata.

Sredstva u okviru ovog projekta dodjeljivat će se poslovnim subjektima iz "područja C -Prerađivačka industrija" Klasifikacije djelatnosti KDBiH 2010 ("Službeni glasnik BiH", broj 47/10) unutar sljedećih oblasti djelatnosti: 10, 11 (izuzev grane 11.01), 13, 14, 15, 16,17, 22,23 (samo 23.1 i 23.7), 24, 25 (izuzev grane 25.4), 26,27, 28, 29,30 (samo grane 30.1 i 30.9) i 31.

Izbor korisnika vršit će se isključivo na osnovu šifre djelatnosti iz Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta prema djelatnosti koju izdaje Zavod za statistiku.

Korisnici poticajnih sredstava ovog Ministarstva u 2017. godini ne mogu koristiti sredstva ovog projekta u 2018. godini.

 

4.5. Naziv projekta; Pružanje mentoring usluga za subjekte malog gospodarstva: 50.000 KM

Svrha projekta:

Podržavanje nesmetanog razvoja ili opstanka na tržištu i smanjenje broja neuspješnih subjekata malog gospodarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine. Provođenje projekta će se vršiti kroz mentorske usluge subjektima malog gospodarstva koja se nalaze u presudnom trenutku njihovog poslovanja, a pružati će ih stručne osobe-mentori, kroz određeni broj sati koje će provoditi u direktnom kontaktu sa menadžmentom poslovnog subjekta.

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Vrsta djelatnosti; broj uposlenih; pripadnost ciljnoj grupi; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj razvijenosti JLS); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

 

Kategorija korisnika sredstava:

Subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Nisu prihvatljive prijave subjekata malog gospodarstva koji imaju registriranu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.

 

 

III

 

 

Sredstva iz točke II ove odluke dodijeliti će se korisnicima u skladu s kriterijima utvrđenim ovom odlukom, javnim natječajem i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja malog gospodarstva ("Službene novine Federacije BiH", br. 50/13, 55/13isp i 86/13} (u daljem tekstu: Pravilnik).

Subjekti malog gospodarstva koji su u vlasništvu žena ili osoba mlađih od 35 godina imat će preferencijalni tretman kod odabira projektnih prijedloga.

Sredstva sa ekonomskog koda 614500 - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima predstavljaju državnu pomoć malog vrijednosti i dodjeljivati će se u skladu s kriterijima iz stava (1) ove točke i člana 68. - 70. Uredbe o namjeni, kriterijima i uslovima za dodjelu državne pomoći u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).

Za svaki izdatak sredstava za projekte iz točke II ove odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.

 

 

IV

 

 

Za dodjelu grant sredstava iz stavka (2) točke I ove Odluke Ministarstvo raspisuje javni natječaj. Javni natječaj se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na internet stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dvoje dnevne novine dostupne na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Komisija za izbor korisnika sredstava, koju formira federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršiti će izbor korisnika sredstava u skladu s točkom III ove Odluke. Rezultati natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na internet stranici Ministarstva.

 

 

V

 

 

Nadzor i provjeru namjenskog trošenja sredstava od strane korisnika sredstava vršit će Komisija za nadzor, koju formira federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu s odredbama Pravilnika.

 

 

VI

 

 

O utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke Ministarstvo će izvijestiti Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija kvartalno, a Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

 

VII

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 285/2018

21. ožujka 2018. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, v. r.