Na temelju članka 26. stavak (1) i članka 37. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 108. žurnoj sjednici, održanoj 21.03.2018. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFER ZA ZAVOD ZDRAVSTVENOG
OSIGURANJA I REOSIGURANJA FEDERACIJE BOSNE
I HERCEGOVINE - ZA SUFINANCIRANJE TROŠKOVA
RASELJENIH LICA" UTVRĐENIH PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2018. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine - za sufinanciranje troškova raseljenih lica", utvrđenih u razdjelu 20. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), ekonomski kod 614100, u iznosu od 2.000.000,00 KM.

 

II

 

Odobrena sredstva iz točke I ove odluke raspoređuju se za sufinanciranje zdravstvenih usluga bolničkog liječenja u zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine u općine u Republiku Srpsku na osnovu:
- Programa zdravstvene zaštite koji se financira sred­stvima federalnog fonda solidarnosti za 2018. godinu,
- Financijskog plana federalnog fonda solidarnosti za 2018. godinu,
- Odluke o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine u Republiku Srpsku u zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 84/14 i 36/15),
- Naputka o načinu ostvarivanja bolničke zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine u općine u Republici Srpskoj.

Sadržaj programa:
U okviru ovog programa obezbijedit će se sve usluge koje su definirane Odlukom o ostvarivanja prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine u Republiku Srpsku u zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 84/14 i 36/15).

Svrha programa:
Svrha ovog programa je obezbjeđivanje prava na bolničko liječenje povratnicima iz Federacije BiH u općine u Republiku Srpsku, a suglasno Odluci o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine u Republiku Srpsku u zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sredstva za financiranje ovog programa obezbjeđuju se u cijelosti iz Proračuna Federacije BiH kroz namjenski transfer.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:
Raspodjela sredstava za bolničko liječenje povratnika iz Republike Srpske u Federaciji BiH, vršit će se sukladno sa Programom zdravstvene zaštite za 2018. godinu i Planom obima usluga za 2018. godinu i to za zdravstvene ustanove sa kojima je Federalni zavod zaključio ugovore za 2018. godinu. Ugovorne zdravstvene ustanove će pružati usluge i obezbijediti terapiju lijekovima svim povratnicima iz Federacije BiH u općine u Republiku Srpsku na temelju medicinskih indikacija i pod uslovima koji su definirani Odlukom o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine u Republiku Srpsku.

Organizacija koja prima transfer:
Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

 

III

 

Isplata iz točke I ove odluke vršit će se mjesečno, po 1/12 odobrenog iznosa, a na temelju zahtjeva Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IV

 

Federalni ministar zdravstva će imenovati posebno povjerenstvo koje će pratiti namjenski utrošak sredstava iz točke I ove odluke.

 

V

 

O utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine će tromjesečno podnositi izvješće Federalnom ministarstvu zdravstva.

 

VI

 

Federalno ministarstvo zdravstva će o utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija.

 

VII

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo zdravstva i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 262/2018
21. ožujka 2018. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.