Na osnovu člana 26. stav (1) i člana 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 108. hitnoj sjednici, održanoj 21.03.2018. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "TEKUĆI
TRANSFER DRUGIM NIVOIMA VLASTI -
ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ROMA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE" UTVRĐENIH BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2018. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim nivoima vlasti -zdravstvena zaštita Roma u Federaciji Bosne i Hercegovine", utvrđenih u razdjelu 20. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), ekonomski kod 614100, u iznosu od 50.000,00 KM.

 

II

 

Sredstva iz tačke I ove odluke usmjerit će se za zdravstvenu zaštitu osoba romske nacionalnosti koje zbog tradicionalnog načina života nemaju stalno mjesto prebivališta odnosno boravišta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svrha programa:
Pružanje adekvatne zdravstvene zaštite osobama romske nacionalnosti, koji nemaju stalno prebivalište, odnosno boravište u Federaciji Bosne i Hercegovine, podjednakim uvjetima kao i za ostale grupacije stanovništva koje su izložene povećanom riziku oboljevanja.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:
Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", br. 46/10 i 75/13)

Organizacija koja prima transfer:
Zdravstvena ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je pružila adekvatnu zdravstvenu uslugu osobama romske nacionalnosti, koje nemaju stalno prebivalište u Federaciji Bosne i Hercegovine i dostavila odgovarajuću dokumentaciju Federalnom ministarstvu zdravstva i to: fakturu, otpusno pismo i/ili dokumentaciju o liječenju, dokaz da se radi o osobi romske nacionalnosti te potvrdu nadležnog organa da ista nema stalno prebivalište, odnosno boravište u Federaciji BiH.

 

III

 

Isplata sredstava iz tačke I ove odluke vršit će se na temelju računa i odgovarajuće medicinske dokumentacije zdravstvene ustanove.

 

IV

 

Federalno ministarstvo zdravstva će o utrošenim sredstvima iz tačke I ove odluke tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, a u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercego­vine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18). Izvještaji će sadržavati i gender analizu krajnjih korisnika/ica ovih sredstava.

 

V

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo zdravstva i Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2612018
21. marta 2018. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.