Na osnovu člana 26. stav (1) i člana 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 108. hitnoj sjednici, održanoj 21.03.2018. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TEKUĆI TRANSFER DRUGIM NIVOIMA VLASTI l
FONDOVIMA - ZA ZAVOD ZA TRANSFUZIJSKU
MEDICINU FEDERACIJE BiH" UTVRĐENIH
BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2018. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU
ZDRAVSTVA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - za Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH", utvrđenih u razdjelu 20. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/18), ekonomski kod 614100, u iznosu od 1.125.000 KM.

 

II

 

Sredstva iz tačke I ove odluke raspoređuju se za slijedeće namjene:
- Sufinansiranje bruto plaća 475.000 KM
- Sufinansiranje naknada plaća 60.000 KM
- Sufinansiranje naknade članovima Upravnog odbora 14.000 KM
- Safinansiranje naknade članovima Nadzornog odbora 11.000 KM
- Sufinansiranje izdataka za materijal i usluge 565.000 KM

Svrha programa:
Uspješno obavljanje djelatnosti Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine, primjena jedinstvenih standarda u prikupljanju, testiranju, preradi, čuvanju, izdavanju i upotrebi krvi i krvnih sastojaka, koordinacija aktivnosti u procesu transfuzijske medicine u Federaciji Bosne i Hercegovine, unaprjeđenje rada dijagnostičkih službi, te promocija i povećanje broja dobrovoljnih davalaca krvi.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:
- Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine,
- Pravilnik o plaćama i drugim primanjima zaposlenih u Zavodu za  transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine,
- Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", br. 46/10 i 75/13).

Organizacija koja prima transfer:
Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

III

 

Isplata sredstava iz tačke I ove odluke vršit će se mjesečno, po 1/12 odobrenog iznosa, a na osnovu zahtjeva Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IV

 

Federalni ministar zdravstva će imenovati posebnu komisiju koja će pratiti namjenski utrošak sredstava iz tačke I ove odluke.

 

V

 

O utrošenim sredstvima iz tačke I ove odluke Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine će tro­mjesečno dostavljati izvještaj Federalnom ministarstvu zdravstva.

 

VI

 

Federalno ministarstvo zdravstva će o utrošenim sredstvima iz tačke I ove odluke tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija.

 

VII

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo zdravstva i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 260/2018
21. marta 2018. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.