Na osnovu čl. 32. i 38. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 104/16), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 91. sjednici, održanoj 16.02.2017. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
"SUBVENCIJE PRIVATNIM PREDUZEĆIMA I
PREDUZETNICIMA" - FINANSIRANJE PRVOG
ZAPOŠLJAVANJA I SAMOZAPOŠLJAVANJA,
UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2017. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I
OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima" - finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta - razdjel 50. ekonomski kod 614500.
Sredstva utvrđena Programom iz stava (1) ove tačke u ukupnom iznosu od 30.000.000 KM, realizovat će se putem Fe­deralnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi za zapošljavanje.

 

II

 

Finansijska sredstva iz stava (2) tačke I ove odluke u iznosu od 30.000.000 KM raspodijeli! će se s ekonomskog koda 614500, i to:
- dio sredstava po zaključenim ugovorima na osnovu Javnog poziva iz 2016. godine, koji dospijevaju na plaćanje u 2017. godini, te
- preostali dio sredstva po Javnom pozivu u 2017. godini.
Svrha Programa: Subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja neuposlenih lica bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovali ili u nivou stručne spreme i subvencioniranje lica koja se sama upošljavaju.
Kriteriji:
- Poslodavci koji zapošljavaju lica u životnoj dobi od 15-30 godina, bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovali ili u nivou stručne spreme, koja se u evidenciji nadležne službe za zapošljavanje vodi kao neuposleno lice duže od trideset dana i koje, bez obzira na period, nema ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koje se obrazovalo.
- Lice koje se samo zapošljava u životnoj dobi od 18 ili više godina koje se vodi u evidenciji nadležnog organa za zapošljavanje kao nezaposleno lice neprekidno duže od trideset dana i koje bi koristilo subvenciju kako bi radilo samo za sebe. Korisnici sredstava: fizička ili pravna lica iz privatnog sektora koje upošljavaju neuposleno lice i neuposlena lica koja će registrovati djelatnost u svoje ime i za svoj račun.

 

III

 

Federalni zavod za zapošljavanje će na osnovu izvještaja kantonalnih službi za zapošljavanje dostavljati Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta Izvještaj o ispunjavanju uslova za isplatu na dalji postupak radi refundacije sredstava korisnicima.
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će izvršiti refundaciju sredstava za svakog poslodavca pojedinačno, kao i za lice koje se samo upošljava, na način da refundira ugovoreni iznos za protekli mjesec.

 

IV

 

Nadzor nad ispunjavanjem uslova za vrijeme korištenja subvencije vrši Federalni zavod za zapošljavanje u suradnji sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine.

 

V

 

Za provođenje ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo finansija, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Federalni zavod za zapošljavanje.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 235/2017
16. februara 2017. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.