Na temelju članka 31. stavak (1) i članka 38. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 104/16), na prijedlog federalnog" ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-osloboditačkog rata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 88. sjednici, održanoj 27.01.2017. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
"TEKUĆI TRANSFER POJEDINCIMA - TRANSFER ZA
POMOĆ U ZAPOŠLJAVANJU BORAČKIH
KATEGORIJA PUTEM BORAČKIH ZADRUGA",
UTVRĐENOG PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2017. GODINU, FEDERALNOM
MINISTARSTVU ZA PITANJA BRANITELJA I
INVALIDA DOMOVINSKOG RATA/ FEDERALNOM
MINISTARSTVU ZA PITANJA BORACA I INVALIDA
ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava "Tekući transfer pojedincima - Transfer za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga", utvrđenog Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine 23 2017. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 104/16), Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u iznosu od 1.000.000,00 KM.

 

II

 

Realizacija ove odluke izvršit će se u skladu sa raspoloživim proračunskim sredstvima u 2017. godini.

 

III

 

Sredstva iz točke I ove odluke isplatit će se na teret sredstava utvrđenih u razdjelu 32, ekonomski kod 6142, Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

 

IV

 

Cilj i svrha programa je omogućiti samozapošljavanje i zapošljavanje što većeg broja nezaposlenih pripadnika braniteljskih kategorija i njihovih užih članova obitelji.

 

V

 

Sredstva iz točke I ove odluke dodjeljivat će se korisnicima na temelju javnog poziva koji će raspisati Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/ Federalni ministar za pitanja boraca i invalids odbrambeno-oslobodilačkog rata (u daljem tekstu: Federalni ministar) za 2017. godinu, a isplata će se vršiti u skladu sa raspoloživim sredstvima.

 

VI

 

Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke I ove odluke objavit će se na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata i najmanje u jednom dnevnom listu velikog tiraža, s ciljem dostupnosti široj javnosti. Javni poziv ostaje otvoren do utroška sredstava, tj. do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava.

 

VII

 

Sa korisnicima sredstava Federalni ministar će zaključiti ugovor o dodjeli sredstava i njihovom namjenskom utrošku, uz obvezu korisnika sredstava da u skladu sa potpisanim ugovorom dostave Ministarstvu izvješća o utrošku dodijeljenih sredstava.

 

VIII

 

Federalni ministar imenuje komisiju za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjeljivanje sredstava.

 

IX

 

Komisija razmatra aplikacije zaprimljene na osnovu Javnog poziva, vrši bodovanje i cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik sa prijedlogom dostavlja federalnom ministru, koji donosi konačnu odluku.

 

X

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog .rata/Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalno ministarstvo financija/frnansija, svatko u okviru svoje nadležnosti.

 

XI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 109/2017
27. siječnja 2017. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.